Някои високопоставени членове на дясноконсервативния блок на канцлера Ангела Меркел обявиха, че безвизовото пътуване на турски граждани в ЕС трябва да влезе в сила, само ако на Турция се даде статут на „сигурна страна на произход”, което потенциално усложнява усилията на ЕС да финализира споразумението за мигрантите, съобщава „Ройтерс”.  

Баварският Християнсоциален съюз (ХСС), който е част от дясната коалиция, вече изрази резерви по отношение на исканията на Турция за споразумение с ЕС. ХСС също са скептично настроени спрямо кандидатурата на Анкара за присъединяване към ЕС.

Според проектоспоразумението между Турция и ЕС, което цели спиране на потока от мигранти към Европа, Турция иска да представи до юни, четири месеца по-рано от планираното, схема да се направи по-лесно за турците да пътуват без визи в Шенгенското пространство.  

Ако Турция бъде обявена за „сигурна страна на произход”, ще бъде по-лесно да се депортират хора обратно там, тъй като ще се счита, че не е опасно.

Либерализирането на визовия режим е покана за злоупотреби”, подчертава говорителят по вътрешните работи на ХСС Ханс-Петер Ул пред „Ди Велт”, като допълва: „Условието за либерализация трябва следователно да бъде класифицирането на Турция като страна с безопасен произход.”

Идеята изглежда печели подкрепата на няколко други водещи членове на ХСС, включително Ангелика Нийблер, която я определя като „много разумна идея”. Тя заяви, че е „много, много критична” относно либерализирането на визовия режим между Турция и ЕС.  

Генералният секретар на ХСС Андреас Шойер също изтъкна, че искал „интензивно” да бъде обсъден този въпрос с Меркел.