Партията "Пакистанска мюсюлманска лига" на бившия пакистански премиер Наваз Шариф и Пакистанската народна партия на Билавал Бхуто Зардари обявиха решението си да обединят усилията си за съставяне на правителство, съобщи "Гардиън".

"Като взехме предвид всички обстоятелства, стигнахме до решението да се обединим. Ние се борихме на изборите един срещу друг, но това беше изборно противопоставяне, а не идеологическо", заяви лидерът на Пакистанската народна партия на пресконференция в Исламабад.

"Гардиън" отбелязва, че Шахбаз Шариф, брат на лидера на Пакистанската мюсюлманска лига, ще бъде единственият кандидат на коалицията за министър-председател.

Миналата седмица в Пакистан се проведоха парламентарни избори. Според изборните резултати нито една партия не успя да постигне простото мнозинство в парламента, необходимо за съставяне на правителство, но двете партии са предпочетени в коалицията.

Изборите се проведоха на фона на сложна регионална обстановка, включително напрежение по границите на страната.

Няма признаци за формиране на ново правителство в Пакистан

Няма признаци за формиране на ново правителство в Пакистан

Преговорите за коалиция се проточват

Новото правителство на Пакистан ще трябва да се справи с икономическата криза, ограничаването на нелегалната миграция и масовите безредици. Населението на страната е изправено пред висока инфлация, нарастващи нива на бедност, прекъсване на доставките на газ и електричество.

Пакистан все повече разчита на международни заеми - от МВФ, Китай, Саудитска Арабия - за да поддържа икономиката си.