Политическата безизходица в Пакистан след неубедителните избори миналата седмица не показа признаци за край във вторник, като най-големите групи все още не могат да се споразумеят за формирането на коалиционно правителство, предава "Ройтерс".

Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) на бившия премиер Наваз Шариф, най-голямата партия след вота на 8 февруари, заяви, че продължава да преговаря с Пакистанската народна партия (PPP), втората по големина, за постигане на партньорство .

Лидерът на PML-N Шехбаз Шариф предизвика независими членове, подкрепени от намиращия се в затвора бивш премиер Имран Хан, които имат най-много места, да съставят правителство и да докажат своето мнозинство. Той каза, че ако те не могат да го направят, други партии ще го направят.

Медийният екип на Хан каза, че Хан е дал да се разбере, че членовете, подкрепяни от неговия Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), няма да обединят сили с PML-N, PPP и движението Muttahida Qaumi (MQM), трите най-големи партии, което показва, че неговите независими няма да бъдат част от коалиционно правителство.

Патовата ситуация пет дни след общите избори се превърна в причина за безпокойство, тъй като страната с ядрено оръжие се бори с икономическа криза и нарастващо насилие от страна на войници.

Пакистан едва избегна суверенен дефолт миналото лято чрез последния спасителен план от 3 милиарда долара от Международния валутен фонд (МВФ), но подкрепата на кредитора приключва през март, след което ще е необходима нова, разширена програма.

Договарянето на нова програма, и то бързо, ще бъде от решаващо значение за новото правителство, което ще поеме икономика, обхваната от рекордно висока инфлация и бавен растеж, причинени от трудните реформи.

"Имахме две срещи и ще има още", каза Шариф пред репортери, имайки предвид преговорите на неговата партия с PPP. "Ще уведомим нацията, когато има решение. Всички трябва да действаме заедно в името на по-широкия национален интерес.

"Ние, с Божията воля, ще изиграем нашата роля", за да се справим с предизвикателствата, пред които е изправен Пакистан, да противодействаме на инфлацията и да поправим разбитата икономика, каза 72-годишният Шариф, който беше премиер за 16 месеца до август.

Той каза, че броят на PML-N в парламента е нараснал до 80 от 75 в понеделник с присъединяването на независими към партията.

Няма незабавна информация за преговорите от PPP и се очаква ръководството на партията да говори с репортери по-късно във вторник.

Двете партии спорят кой да бъде министър-председател, като и двете искат върховния пост.

Отделно, медийният екип на Хан каза, че Хан е казал на репортери по време на явяване в съда в затвора, че независимите, подкрепени от неговия PTI, няма да формират коалиция с трите най-големи партии, слагайки край на слуховете, че може да се създаде такъв съюз.

Хан беше вкаран в затвора миналия месец по обвинения, включително разкриване на държавни тайни, а на партията му беше забранено да участва в избори, принуждавайки членовете да се кандидатират като независими.

Поддръжниците на Хан готови да съставят правителство в Пакистан

Поддръжниците на Хан готови да съставят правителство в Пакистан

Нито една партия няма мнозинство в парламента