Кандидатите, подкрепени от партията на задържания пакистански опозиционен лидер Имран Хан, планират да съставят правителство. Това заяви в събота старши помощник на бившия премиер, цитиран от "Ройтерс".

Той призова поддръжниците си да протестират мирно, ако окончателните резултати от изборите не бъдат публикувани.

Според резултатите, никой няма пълно мнозинство. 

Поддръжниците на Имран Хан водят на изборите в Пакистан
Обновена

Поддръжниците на Имран Хан водят на изборите в Пакистан

Изборното насили взе 12 жертви

Припомняме, че независимите кандидати, подкрепени от Хан, спечелиха най-много места на изборите в Пакистан, след като бяха обявени резултатите от повече от половината избирателни райони, оставяйки политическите партии назад.

Резултатите бяха обявени почти 24 часа след затварянето на избирателните секции, необичайно дълго забавяне, което правителството приписа на спирането на мобилните телефонни услуги - мярка за сигурност преди изборите в четвъртък.

Независимите кандидати, подкрепени от Хан, спечелиха 98 места.

Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) на бившия премиер Наваз Шариф печели 72, докато Пакистанската народна партия на Билавал Бхуто Зардари, син на убития премиер Беназир Бхуто, получи 51.

Останалите бяха спечелени от малки партии и други независими.

Пакистан затвори границите и спря мобилните връзки заради изборите

Пакистан затвори границите и спря мобилните връзки заради изборите

Гласуването се провежда при изключителни мерки за сигурност

Изборите се проведоха, докато страната се опитва да се възстанови от икономическа криза на фона на нарастващото насилие в дълбоко поляризирана политическа среда.

Хиляди войници бяха разположени по улиците и в избирателните секции в цялата страна в четвъртък. Границите с Иран и Афганистан бяха временно затворени, тъй като сигурността беше засилена, за да се гарантира мирно гласуване.

Въпреки засилените мерки за сигурност 12 души, включително две деца, бяха убити при 51 бомбени взрива, атаки с гранати и стрелби от екстремисти, предимно в западните провинции, се казва в изявление на военните.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Пакистан

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Пакистан

Атаките се случиха точно преди изборите в страната

Вашингтон беше загрижен за "стъпките, които бяха предприети за ограничаване на свободата на изразяване, по-специално относно използването на интернет и мобилни телефони", каза пред репортери заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

САЩ категорично осъдиха насилието, свързано с изборите, както в навечерието на изборите, така и в деня на изборите, добави Пател.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази загриженост относно насилието и спирането на мобилните комуникационни услуги.