Ислямистката групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за двата взрива в Пакистан. Това тя направи в съобщение в канала си в Telegram на 7 февруари, съобщава АФП.

ООН категорично осъди бомбените атаки в Пакистан в навечерието на изборите Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш категорично осъди смъртоносните бомбени атаки в сряда в югозападен Пакистан, каза неговият говорител. Той добави, че те са ясно свързани с изборите, които се провеждат на следващия ден.

"Остро осъждаме ужасяващите атаки и бомбените експлозии, които видяхме по-рано днес, които убиха много, много хора и раниха много повече ден преди изборите и очевидно са свързани с изборите", каза говорителят Стефан Дюжарик.

Две експлозии убиха 26 души в деня преди изборите в Пакистан

Две експлозии убиха 26 души в деня преди изборите в Пакистан

Имран Хан призова привържениците си да останат пред избирателните секции след гласуването

Припомняме, че две експлозии близо до офисите на кандидатите за изборите в пакистанската югозападна провинция Белуджистан убиха 26 души и раниха десетки, съобщиха местни власти в сряда, което породи опасения за сигурността в навечерието на изборите в четвъртък.

Изборите в Пакистан се провеждат на фона на нарастващите атаки на бойци през последните месеци и задържането на Имран Хан, победителят в последните национални избори, който доминираше в заглавията въпреки икономическата криза и други проблеми, заплашващи страната, разполагаща с ядрено оръжие.

Властите съобщиха, че засилват сигурността в избирателните секции.

Първото нападение, при което загинаха 14 души, беше извършено в офиса на независим кандидат в изборите в региона Пишин. Втората експлозия стана в Кила Сулифа, град близо до афганистанската граница. Тя е избухнала близо до офис на "Джамият Улема Ислам (JUI), религиозна партия, която преди това е била обект на бойни атаки, според министъра на информацията на провинцията.

Най-малко 12 души са загинали там, а 25 са ранени, каза той.

Няколко групи, включително пакистанските талибани и сепаратистки групи от Белуджистан, се противопоставят на пакистанската държава и извършиха няколко нападения през последните месеци.

Екстремисти убиха десет полицаи в Пакистан

Екстремисти убиха десет полицаи в Пакистан

При нападение срещу полицейски участък

"Избирателната комисия поиска от главния секретар и генералния инспектор на Белуджистан незабавни доклади и ги инструктира да предприемат действия срещу тези, които стоят зад събитията", каза в изявление говорител на избирателната комисия.

Атаките дойдоха, когато политическите партии приключиха кампанията в деня за размисъл, предвиден от изборните правила.

Намиращият се в затвора бивш премиер на Пакистан Хан по-рано призова поддръжниците си да изчакат пред избирателните секции, след като гласуват, докато съперничещите политически партии организираха големи митинги, за да отбележат края на предизборната кампания.

Всяко широкомащабно събиране на поддръжници на Хан близо до секциите може да повиши напрежението, тъй като считат, че военните в страната извършват "репресии" срещу него и партията му, която е ограничила предизборната кампания. Военните отричат да се намесват в политиката.

Пакистан решен да проведе изборите

Пакистан решен да проведе изборите

Въпреки нарастващата вълна от насилие в страната

Фаворитът на изборите Наваз Шариф поведе огромен митинг в източния град Касур, заедно с брат си, бившия премиер Шехбаз Шариф, който се кандидатира в този избирателен район.

Поддръжници на съперничещата Пакистанска народна партия също се събраха в южния град Ларкана, водени от Билавал Бхуто Зардари, който може да играе решаваща роля, ако никоя партия не получи достатъчно парламентарни места, за да състави правителство.

Бившият външен министър и син на убития премиер Беназир Бхуто критикува противниците, включително Шариф, за "компрометиране на сигурността и икономиката на страната" по време на техния мандат.