Независими кандидати, подкрепени от намиращия се в затвора бивш премиер Имран Хан, печелят най-много места на изборите в Пакистан, след като бяха обявени резултатите от повече от половината избирателни райони, оставяйки политическите партии назад, предава Ройтерс.

Изминаха почти 24 часа от затварянето на избирателните секции и резултатите бяха забавени необичайно дълго, което правителството приписа на спирането на мобилните телефонни услуги - мярка за сигурност преди изборите в четвъртък.

От 136 места, преброени до 12:45 часа българско време от общо 235, независимите кандидати, подкрепени от Хан, са спечелили 49, според данни на Ройтерс от резултатите, обявени от Избирателната комисия на Пакистан (ИКП).

Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) на бившия премиер Наваз Шариф печели 42, докато Пакистанската народна партия на Билавал Бхуто Зардари, син на убития премиер Беназир Бхуто, получи 34.

Останалите бяха спечелени от малки партии и други независими.

Изборите се проведоха, докато страната се опитва да се възстанови от икономическа криза на фона на нарастващото насилие в дълбоко поляризирана политическа среда.

Основната битка се очаква да бъде между кандидати, подкрепяни от Хан, чиято партия "Пакистан Терек-е-Инсаф" (PTI) спечели последните национални избори, и PML-N на Шариф, който според анализатори е подкрепян от могъщата армия.

Една партия се нуждае от 133 места в парламента за обикновено мнозинство, но много анализатори смятат, че вотът може да не доведе до ясен победител.

Шариф, смятан от много наблюдатели за силен кандидат, отхвърли коментарите за неясен резултат.

"Не говорете за коалиционно правителство. Много е важно едно правителство да получи ясно мнозинство... То не трябва да разчита на други", каза той пред репортери, след като гласува в източния град Лахор.

Хиляди войници бяха разположени по улиците и в избирателните секции в цялата страна в четвъртък. Границите с Иран и Афганистан бяха временно затворени, тъй като сигурността беше засилена, за да се гарантира мирно гласуване.

Въпреки засилените мерки за сигурност 12 души, включително две деца, бяха убити при 51 бомбени взрива, атаки с гранати и стрелби от екстремисти, предимно в западните провинции, се казва в изявление на военните.

Жертвите включват петима полицаи, убити при експлозия на бомба и стрелба по патрул в района Кулачи на област Дера Исмаил Хан в северозападната част на страната, съобщиха властите. Две деца загинаха при експлозия пред избирателна секция за жени в провинция Белуджистан.

"Въпреки няколко изолирани инцидента, цялостната ситуация остана под контрол, демонстрирайки ефективността на нашите мерки за сигурност", каза в изявление временният министър на вътрешните работи Гохар Еджаз.

Вашингтон беше загрижен за "стъпките, които бяха предприети за ограничаване на свободата на изразяване, по-специално относно използването на интернет и мобилни телефони", каза пред репортери заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

САЩ категорично осъдиха насилието, свързано с изборите, както в навечерието на изборите, така и в деня на изборите, добави Пател.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също изрази загриженост относно насилието и спирането на мобилните комуникационни услуги, каза неговият говорител в изявление, изпратено по имейл.

Amnesty International нарече спирането на мобилните услуги "груба атака срещу правото на свобода на изразяване и мирни събрания".

Главният комисар по изборите Сикандар Султан Раджа каза, че решението за мобилните мрежи е взето от "агенциите за ред" след насилието в сряда, при което бяха убити 26 души.

Военните са доминирали пряко или косвено в страната, разполагаща с ядрено оръжие, през нейните 76 години независимост, но от няколко години те твърдят, че не се намесва в политиката.

"Решаващият фактор е на коя страна са могъщите военни и техните агенции за сигурност", каза Абас Насир, колумнист, коментирайки вероятността никоя партия да не излезе като категоричен победител. "Само огромна избирателна активност в полза на PTI може да промени съдбата му."

Той добави: "Икономическите предизвикателства са толкова сериозни, тежки, а решенията толкова  болезнени, че не съм сигурен как някой, който дойде на власт, ще укрепи кораба."

Ако изборите не доведат до явно мнозинство за никого, както прогнозират анализаторите, справянето с множество предизвикателства ще бъде трудно - най-вече търсенето на нова спасителна програма от Международния валутен фонд (МВФ) след изтичането на настоящото споразумение през март.

Пакистан решен да проведе изборите

Пакистан решен да проведе изборите

Въпреки нарастващата вълна от насилие в страната