Коалиция от екстремисти и бунтовници в Сирия е завзела ключови позиции южно от Алепо, след като те предприеха голямо настъпление за пробиването на обсадата на правителствените сили над града, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Франс прес”.

„Армията на завоеванието в събота пое контрол над военно училище, където има голямо количество боеприпаси, както и над голяма част от артилерийско училище”, уточниха от центъра.

Коалицията „е на път да отреже, със стрелба, маршрут за доставки в контролираните от правителството райони” на града, уточни шефът на центъра Рами Абдел-Рахман.

Маршрутът, който минава през югозападно предградие на Алепо, наречено „Рамуса”, е последният отворен път в град Алепо.

Ако коалицията от бунтовници и екстремисти го завземе, те едновременно ще отрежат правителствените сили и ще отворят нови пътища за своите собствени обсадени сили в източната част на града.

Бившият „Фронт ал Нусра”, който се преименува на „Фронт Фатах ал Шам” след като преустановиха отношенията си с терористите от „Ал Кайда”, днес обяви, че е превзел двете военни академии и трета военна позиция.  

Междувременно сирийската държавна телевизия съобщи за сражения на трите места.

Силите на режима са в много трудна позиция въпреки руската въздушна подкрепа”, отбеляза Рами Абдел-Рахман.

Някога икономически център на Сирия, Алепо беше горе-долу разделен поравно на контролирана от бунтовниците източна част и контролирана от правителството западна част от 2012 г. насам.

Настъплението на екстремистите и бунтовниците идва три седмици след като силите на режима, подкрепяни от руски въздушни удари, обсадиха кварталите, контролирани от опозицията, което повиши опасенията от хуманитарна криза там.

Екстремистите и бунтовниците започнаха офанзивата, за да пробият обсадата.

Повече от 280 хил. души са били убити откакто започна конфликта през 2011 г. в Сирия.