Колона от бронирани автомобили на косовската специална полиция беше забелязана тази сутрин да се движи в посока Северно Косово. Те се движат към Северна Митровица, където за днес беше обявен протест на сърбите заради забраната за гласуване на президентските и парламентарни избори в Сърбия на 3 април, пише сръбскоезичният портал "Косово онлайн", цитиран от скопския телевизионен канал "Телма".

Говорителят на косовската полиция Беки Келяни заяви, че движенията на специалните полицейски части са нормални и не са свързани с конкретна дейност, пише прищинският вестник "Газета експрес".

Вчера сръбският президент Александър Вучич заяви, че косовският премиер Албин Курти "е решил да атакува сърбите, като погази Брюкселското споразумение и по негова воля и на тези, които го защитават, Брюкселското споразумение вече не съществува".

Изявлението на Вучич идва, след като косовският премиер Курти направи сериозни промени в косовските институции и оттегли всички служители етнически сърби. Съдия Лиляна Стеванович беше сменена, както и полицейските командири и редовите полицаи, сърби, които са присъствали на заседанието на Съвета за национална сигурност в Белград. По този повод Вучич казва, че Курти е този, който иска да разруши мира в Косово, той е този, който с решенията си иска да атакува сръбския народ, където и да живее, както на юг, така и на север в Косово.

Четири общини в Северно Косово, включително северната част на град Митровица са населени с етнически сърби и те практически живеят отделно от останалата част на Косово. Там доминира сръбската етническа партия "Сръбска листа" и тя печели всички избори там. Тази партия е близка до сръбския президент Вучич. Според косовската конституция етническите сърби имат право на представителство във всички косовски институции. В Северно Косово голяма част от гражданите са запазили сръбското си гражданство.

През 2013 година в Брюксел е подписано споразумение между Косово и Сърбия за постепенна нормализация на отношенията между тях, което включва клауза за създаване на т. нар. Общност на сръбските общини, която не е създадена и до днес и която както настоящето правителство така и предишните отказваха да създадат, защото се съмняват, че тази структура може да се превърне  в "нова Република Сръбска", подобно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Именно неспазването на тази клауза доведе до практическо блокиране на диалога между Белград и Прищина

Пет държави призовават Сърбия и Косово към сдържаност

Пет държави призовават Сърбия и Косово към сдържаност

Преди изборите в Сърбия през април

Обстановката в Северно Косово се обостря периодично, като последното голямо обостряне беше през месец септември миналата година, когато косовските власти забраниха на автомобили със сръбски номера да влизат в страната Още в първия ден от влизането на забраната в сила - 20 септември, на границата със Сърбия се разразиха протести, а впоследствие Сърбия разположи и военна техниката по границата

Тогава върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова Белград и Прищина към незабавна деескалация на напрежението в северните райони на Косово и изтегляне на всички полицейски части. Наред с това той изрази готовност да помогне на двете страни да разрешат чрез преговори съществуващите между тях спорове. 

В крайна сметка след продължило десет дни напрежение, съпроводено с блокади по граничните пунктове обстановката се успокои, а Сърбия изтегли военните от границата. Двете страни се договориха за използването на стикери, вместо да сменят регистрационните табели.

Това решение трябваше да е временно, докато не бъде постигнато постоянно решение за свободно движение. Такова не е постиганото и досега.