В общо изявление, властите на 5 държави предупредиха Сърбия и Косово да се въздържат от действия, които могат да доведат до ескалация на напрежение. Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати се ангажираха и да намерят решение, което да позволи на отговарящите на условията граждани на Косово да упражнят правото си да участват в изборите в Сърбия на 3 април тази година. 

Ние признаваме, че е право на правителството на Косово да реши дали да разреши или не улесняване на гласуването на избори в друга държава. Въпреки че оценяваме желанието на Сърбия да намери решение, с голямо разочарование отбелязваме решението на правителството на Косово да отхвърли конструктивно предложение. С това решение правителството на Косово не успя да демонстрира своята ангажираност към принципа за защита на гражданските и политически права на всички свои граждани, включително на членове на малцинствени групи.

Подобно отношение на правителството на Косово не е в съответствие с нашите ценности и принципи и ще подкопае европейските им стремежи.

След нахлуването на Русия в Украйна, ние приветствахме привеждането на Косово в съответствие с изявленията и декларациите, които ЕС и членовете на Quint приеха. От Косово обаче се очаква също така да отстоява своите основни ценности и отговорност към регионалната стабилност и да зачита демократичните процеси, както и да се ангажира със защитата на правата на членовете на малцинствените групи.

Сърбия: Косово в НАТО би било "пряка заплаха"

Сърбия: Косово в НАТО би било "пряка заплаха"

Тръгва ли Белград по стъпките на Москва

Очакваме правителството на Косово да действа в интерес на всички свои граждани, да работи за намаляване на напрежението и да се ангажира конструктивно в диалога за нормализиране на отношенията със Сърбия, подпомаган от Европейския съюз (ЕС). Това е от решаващо значение за постигане на напредък към всеобхватно споразумение за нормализиране, което в крайна сметка ще отключи перспективата на ЕС за Косово, се казва в изявлението.

Припомняме, че ден по-рано премиерът на Косово Албин Курти заяви пред Би Би Си, че е обезпокоен от способността и намеренията на Русия да прехвърли дестабилизацията и несигурността на европейския континент, като разпространява конфликти "на други места" освен Украйна.

Експремиер на Косово призова за спешно членство в НАТО

Експремиер на Косово призова за спешно членство в НАТО

Не отлагайте, защото ситуацията е по-сериозна, отколкото можете да си представите", написа Харадинай във Facebook

Подчертавайки, че Сърбия е единствената страна, която не е наложила санкции на Русия заради войната в Украйна, Курти каза, че руският президент Владимир Путин иска "Ялта 2", т.е. нова сререща за прерзпределение на света, на която ще преговаря с президента на САЩ Джо Байдън.

Президентът на Косово Вьоса Османи поиска от президента на САЩ Джо Байдън да използва влиянието на Вашингтон в страните членки на НАТО, за да помогне на страната й да се присъедини към военния съюз, съобщава "Ройтерс".

В писмо, изпратено до Байдън на 10 март, Османи посочва, че след нахлуването на Русия в Украйна присъединяването към НАТО е неин основен приоритет за националната сигурност.

Приемането на Косово в НАТО би представлявало "пряка заплаха с въоръжен конфликт за Сърбия", предупреди сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин пред белградската телевизия "Пинк ТВ", заявявайки, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН ще бъде нарушена, както и хартата на самия Северноатлантически алианс.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако започне ускореното приемане на Косово в международни организации, Сърбия ще изненада с отговора и ефективността си, цитира думите му белградският вестник "Политика".

Той добави, че поради конфликта в Украйна мнозина виждат глобалната ситуация като възможност за решаване на косовския въпрос и че мнозина искат ускорено приемане на Косово в международни организации.

В Косово: Ние сме първата линия на агресивна руска кампания на Балканите

В Косово: Ние сме първата линия на агресивна руска кампания на Балканите

Енвер Ходжай: Удар по Косово, но и по западните ни партньори, в никакъв случай изолиран случай, това не е краят