В сряда Колумбия започна постепенно отваряне на границата си с Венецуела след 14-месечното затваряне, което бе въведено с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс". Постепенното отваряне започна в полунощ в сряда, съгласно резолюция, публикувана от министерството на вътрешните работи на Андите. Министерството на вътрешните работи заяви, че мерките за сигурност срещу коронавирус трябва да се следват по време на пресичане. 

Колумбия, чиято граница с Венецуела се простира на около 2220 км, е основната дестинация за венецуелците, бягащи от социалната и икономическата криза в страната си. Двете държави в момента не поддържат дипломатически отношения.  Около 1,7 милиона венецуелци живеят в Колумбия. Броят им може да нарасне през следващите месеци след решение на правителството на колумбийския президент Иван Дюке да предостави на венецуелските мигранти временен защитен статут за период от 10 години.

Границите на Колумбия остават затворени

Границите на Колумбия остават затворени

Рестриктивната мярка ще е в сила до 1 ноември

Колумбия обвини правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, че е приютило бивши бунтовници от FARC, които отхвърлят мирното споразумение от 2016 г., както и партизани от Националната освободителна армия (ELN). Венецуела обвинява Дуке в заговор за сваляне на Мадуро с подкрепата на САЩ.

През май, осем венецуелски войници бяха заловени по време на битка с колумбийски въоръжени групировки в граничния щат Апуре. Десетки венецуелски войници са загинали от началото на битките в Апуре срещу колумбийските въоръжени групи, които правителството не идентифицира, в края на март.

Коронавирусът върна 100 000 венецуелци от Колумбия

Коронавирусът върна 100 000 венецуелци от Колумбия

Бежанци от кризата в страната им