Бронислав Коморовски, временно изпълняващ длъжността президент на Полша и председател на Сейма, води на извънредните президентски избори в Полша.

Това сочат данните от екзит-пол проучванията, съобщава полската телевизия TVN.

По предварителни данни Коморовски получава 41% от гласовете на избирателите, а главният му противник Ярослав Качински, брат на загиналия при самолетна катастрофа полски президент Лех Качински, печели 36%.

На трето място се нарежда най-младият кандидат за президент на Полша - 36-годишният лидер на Съюза на левите демократични сили Гжегож Напералски, който събира 13,4% от гласовете.

При това положение гласовете, подадени за Коморовски не са достатъчни, за да бъде избран за президент след днешното гласуване.

Очаква се да бъде насрочен втори тур на изборите на 4 юли.

Избирателната активност при днешното гласуване е била 52,3%.

Предсрочните президентски избори в Полша бяха свикани след трагичната смърт на полския държавен глава Лех Качински в самолетна катастрофа на 10 април край Смоленск, Западна Русия.

"Кандидатът на партия „Гражданска платформа" Бронислав Коморовски ще успее да съхрани предимството си пред своя основен опонент Ярослав Качински и да си осигури победа на втория тур", прогнозира Артем Малгин, представител на руско-полската Група по сложни въпроси.

„Тези резултати бяха очаквани. Коморовски ще успее най-малкото да съхрани преднината си, така че изходът от втория тур е предрешен," каза пред РИА Новости Малгин.

Последно беше съобщено, че разликата между кандидатът на управляващата партия „Гражданска платформа" Бронислав Коморовски и лидерът на „Право и справедливост" Ярослав Качински се е стопила до 2% след преброяването на 15% от бюлетините.

За Коморовски са гласували 39,69% от избирателите, а за Ярослав Качински 37,68%. На трето място е най-младият кандидат-президент, 36-годишният лидер на Съюза на демократичните леви сили Гжегож Напералски с 13,94%.