Депутатите комунисти от руската Дума няма да участват в погребението на Борис Елцин, предаде агенция РИА „Новости".  

Комунистите отказаха да станат по време на минутата мълчание, с която парламентът почете паметта на първия руски президент.   

При откриването на пленарното заседание на Думата първият вицеговорител на руския парламент Олег Морозов помоли депутатите за минута мълчание, като направи официално съобщение за днешния ден на национален траур.

Думата обяви официално прекъсване на заседанието, за да могат депутатите да отидат на погребението на Елцин.

„Ние няма да отидем и това е принципната ни позиция. Никога няма да отдадем почит на разрушителя на Отечеството", заяви членът на фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация Виктор Илюхин.

Комунистите приписват на Елцин вината за разпадането на Съветския съюз и понижаването на жизнения стандарт в Русия.

Поведението на комунистическата фракция възмути лидера либералдемократите Владимир Жириновски.

„Те са в тук благодарение на конституцията, приета от първия президент на Русия. Който не е съгласен може да си подаде оставката и да напусне парламента", буквално е изкрещял Жириновски при реакцията на комунистите.

Междувременно в храма „Христос Спасител" пред Борис Елцин се поклониха хиляди, включително много чужденци.  Сред тях има граждани на Армения, Беларус, Грузия, САЩ и други страни.

До саркофага на президента е построен почетен караул. Започналата заупокойна литургия се води от викария на московския патриарх архиепископ Арсений.

Опашката на желаещите да влязат в храма, за да отдадат почит на първия руски президент достигна 500-600 метра.