Сърбия няма намерение да се намесва в конфликта между Турция и Русия. Не очакваме реакция от Москва във връзка с посещението на турски политици у нас, тъй като това са наши вътрешни работи. В същото време той държи на отношенията с Москва и очаква през април следващата година посещението на руския премиер Дмитрий Медведев. Това заяви сръбският премиер Александър Вучич по време на съвместната пресконференция след срещата с турския си колега Ахмед Давутоглу в Белград, предаде Б92.

От своя страна гостът също е уверен, че тази тема няма да има неблагоприятно влияние върху добрите двустранни отношения. Затова и съм тук, за да работя за тяхното развитие.

Давутоглу със задоволство отбеляза посещението на Вучич в Сребреница като жест, чрез който да се изтрият тежките спомени от миналото. Той обърна внимание на близостта между балканските народи и общата им история. За нас е важна стабилността в региона, каза той. По думите му, Сърбия и Турция имат обща цел - членството на двете държави в ЕС, а това ще бъде от изключителна важност и за самия съюз.

Премиерът засегна и икономическите отношения. Изрази надежда търговският обмен със Сърбия да нарасне до 1 млрд. долара през следващата година, в сравнение със 780 млн. долара за 2014 година. Според него, възможностите за инвестиции са много добри и той заяви, че води със себе си много турски бизнесмени, желаещи да инвестират в Сърбия, което е било трудно да се организира в края на годината.

По думите му, отношенията между Анкара и Москва също са били добри и той се надява това време да се върне. Той обаче отново настоя, че руският боен самолет Су-24 е бил свален заради нарушаване на въздушното пространство.