Демократите от Камарата на представителите в американския Конгрес представиха нови доказателства по процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, които ще изпратят в Сената, предаде CNN.

Става дума за показания на Лев Парнас - задържания съдружник на адвоката на Тръмп Рудолф Джулиани. Той е предоставил на комисията по разузнаване към Камарата на представителите писмени бележки и текстови съобщения. Те добавят още подробности по темата за натиска срещу Украйна да разследва политически опоненти на Тръмп.

От документите става ясно, че Парнас се е опитвал да организира среща между Джулиани и украинския президент Володимир Зеленски и да установи контакти с членове на неговото правителство.

Републикански сенатори отказват просто да отхвърлят импийчмънта на Тръмп

Републикански сенатори отказват просто да отхвърлят импийчмънта на Тръмп

Настояват да бъдат изслушани и двете страни

Записките съдържат и нови детайли за усилията на Джулиани за отстраняване на бившата посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович.

Адвокатът на Парнас - Джоузеф Бонди, лично е предал съдържанието на неговия iPhone на служителите от отдела за разузнаване през уикенда.

Пелоси не съжалява за забавянето на импийчмънта, добавя още обвинения

Пелоси не съжалява за забавянето на импийчмънта, добавя още обвинения

Топката е в Сената, каза лидерът на Камарата на представителите

Камарата на представителите огласи някои от документите, предоставени от Парнас. Сред тях е писмо от Джулиани с искане за среща с вече избрания президент Володимир Зеленски, в което той уверява, че работи "със знанието и съгласието на президента" . Има и съобщения от комуникацията на Парнас с хора от кръга на Зеленски, от които се вижда, че той е настоявал за среща между Зеленски и Джулиани и е предоставял негативна информация за бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър Байдън.

Нанси Пелоси внася обвиненията за импийчмънт на Тръмп в Сената следващата седмица

Нанси Пелоси внася обвиненията за импийчмънт на Тръмп в Сената следващата седмица

На теория Сенатът може да започне процеса срещу президента на САЩ щом получи документите

Документите включват и ръкописни бележки върху листове хартия със знака на "Риц-Карлтън" във Виена, за които Бонди е потвърдил, че са написани от неговия клиент. Парнас е написал, че Зеленски трябва да обяви, че ще има разследване срещу Байдън ще бъде разследван. Някои места от текста за скрити, тъй като са засекретени.