Законопроект, предоставящ 17,6 милиарда долара нова военна помощ на Израел, докато той води война срещу "Хамас", беше представен в събота в Камарата на представителите (горната камара на Конгреса) на САЩ, съобщава "Ройтерс". 

Документът бе публикуван на сайта на члена на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт (републиканец от Калифорния). Според него, САЩ по-специално трябва да отделят 4 милиарда долара за попълване на запасите от боеприпаси за системите за противоракетна отбрана Iron Dome и David's Sling в Израел и 4,4 милиарда долара за попълване на американските запаси от оръжия, прехвърлени на Израел.

В документа не се споменава оказване на помощ на Киев. 

Законопроектът, предложен от комисията по бюджетните кредити на Камарата, може да бъде гласуван в пълния състав на камарата през следващата седмица, каза председателят Майк Джонсън в писмо до членовете.

Контролираната от републиканците Камара преди това одобри 14,3 милиарда долара нова военна помощ за Израел, но с изискването за връщане на част от парите, които вече са предназначени за Службата за вътрешни приходи на САЩ.

Контролираният от демократите Сенат се противопостави на тази разпоредба и се очаква да разкрие законодателен пакет, който ще помогне на Израел, както и ще предостави повече военна помощ за Украйна във войната й срещу Русия.

Същият законопроект на Сената също се очаква да съдържа предложения за укрепване на сигурността по южната граница на САЩ с Мексико.

Тръмп се обяви против сделката в Конгреса за границата с Мексико

Тръмп се обяви против сделката в Конгреса за границата с Мексико

Белият дом търси пробив

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър предприе стъпки за започване на дебат по този многостранен законопроект следващата седмица, с първо процедурно гласуване не по-късно от сряда.

Половината пълнолетни американци казват, че 15-седмичната военна кампания на Израел в Газа е "стигала твърде далеч", констатация, продиктувана главно от нарастващото неодобрение сред републиканците и политически независими, показва ново проучване на Associated Press- NORC Център за изследване на обществените въпроси.

Като цяло анкетата показва, че подкрепата за Израел и за справянето със ситуацията от страна на администрацията на Байдън намалява леко. Тя показва, че 31% от пълнолетните в САЩ одобряват начина, по който Байдън се справя с конфликта, включително само 46% от демократите.

САЩ стават все по-изолирани в подкрепата си за Израел, тъй като броят на жертвите на палестинците надхвърля 27 000, като две трети от жертвите са жени и деца. Администрацията на Байдън казва, че оказва натиск върху Израел да намали убийствата на цивилни и да позволи повече хуманитарна помощ.

САЩ ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел

САЩ ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел

Израел ще бъде първата страна, която ще получи модерния самолет на Боинг