Американските депутати внесоха в Конгреса на САЩ законопроект за санкции срещу Анкара заради придобиването на руските зенитно-ракетни системи (SAM) С-400. Съобщение за това беше публикувано в петък на уебсайта на един от авторите на инициативата - конгресменът Адам Кинзингър. Той е републиканец от Илинойс.

Предлага се да се въведе ограничение въз основа на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

САЩ могат да изкупят руските С-400 от Турция

САЩ могат да изкупят руските С-400 от Турция

Решение на Пентагона

Съдейки по електронната база данни на Конгреса, документът на Кинзингър, наречен "Закон за противодействие на износа на оръжие от Русия", влезе в парламента в четвъртък. 

През 2017 г. Русия и Турция подписаха договор за доставка от Москва на системи С-400 за Анкара.

Турция и Русия си стиснаха ръцете за втори комплект С-400

Турция и Русия си стиснаха ръцете за втори комплект С-400

Анкара планира да въведе руските системи в експлоатация независимо от забавянето заради пандемията

Балканската страна е първият член от НАТО, който придоби тези системи от Руската федерация. Решението на Анкара предизвика остро негативна реакция от страна на Съединените щати и на Алианса.

САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да се откаже от руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиска и не се отърва от С-400, Вашингтон изгони Анкара от американската програма за производство на изтребители F-35.

САЩ проучва как да наложи санкции на Турция заради С-400

САЩ проучва как да наложи санкции на Турция заради С-400

Но се надява Турция да се вслуша в американските притеснения

Освен това САЩ заплашват Турция за закупуването на С-400, като въвежда серия от едностранни санкции, но не бърза да предприеме тези стъпки, защото се опасява от по-нататъшно изостряне на отношенията с ключов съюзник от НАТО и Анкара предупреждава, че няма да остави прилагането на такива ограничения без отговор.