Русия и Турция се договориха за доставката на втори комплект руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Това съобщи ръководителят на турската Служба за отбранителна индустрия Исмаил Демир, цитиран от РИА Новости.

През миналата година Русия изпълни условията на първия договор за доставка на четири дивизии С-400 за Турция в размер на 2,5 млрд. долара, като договорът включва и опция за друг комплект системи.

Демир обясни, че двете страни имат принципно споразумение за доставка на втори комплект С-400. Предстоят технически договорки по трансфера на технологии, детайли за съвместното производство и пътна карта.

Турция нямало да се наведе под натиска на САЩ за С-400

Турция нямало да се наведе под натиска на САЩ за С-400

Нови щрихи около руската ПВО система

По негови думи Турция планира да въведе в експлоатация руските С-400 независимо от забавянето заради пандемията от коронавирус.

"Системата С-400 се купува за употреба. Точка. Това беше казано многократно на всички държавни нива. Работата продължава", категоричен бе Демир.

Той допълни, че в Анкара проявяват интерес към предложения за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и "Юросам".

Припомняме, доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които обтегнаха отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ на сделката в замяна на придобиване на американските "Пейтриът", заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи финансови санкции.

САЩ проучва как да наложи санкции на Турция заради С-400

САЩ проучва как да наложи санкции на Турция заради С-400

Но се надява Турция да се вслуша в американските притеснения