Двете камари на Конгреса на САЩ постигнаха споразумение за финансирането на правителството през 2024 г., обяви АП.

Това разкри президентът на САЩ Джо Байдън. Според него това доближава страната до предотвратяването на спиране на работата и до защитата на националните приоритети.

Сделката беше потвърдена и от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън и лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, обобщи NBC News.

Споразумението определя общото ниво на разходите на 1,59 трилиона долара през фискалната 2024 г. Това включва 886 млрд. долара за разходи за отбрана и 704 млрд. долара за разходи за граждански цели, отбеляза телевизията.

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом

Си Ен Ен отбелязва, че сделката е първата стъпка за предотвратяване на спирането на работата преди двата крайни срока - 19 януари и 2 февруари - когато ще бъде изчерпано финансирането на американските правителствени агенции. В същото време окончателното споразумение може да срещне пречка в Конгреса, тъй като някои републиканци настояват законопроектът за разходите да бъде използван като лост за налагане на по-строги изисквания за имиграцията и сигурността на границите, сочи телевизията.

Байдън заяви, че сделката не включва дълбоки съкращения на програмите, предназначени за подпомагане на американците, и проправя пътя за приемане на годишните законопроекти за финансиране. Той също така заяви, че сега републиканците трябва "да си свършат работата, да престанат да заплашват с прекратяване на работата и да изпълнят ангажимента си да финансират критични вътрешни приоритети в областта на националната сигурност". "Време е те да действат", заключи американският президент.

Джонсън отбеляза в писмо до колегите си, че нивото на разходите в споразумението не удовлетворява всички и не включва съкращения, колкото мнозина биха искали сред републиканците, съобщи NBC. В същото време той изтъкна, че сделката ще даде възможност за движение по няколко направления, включително придвижване напред на процеса на съгласуване на разходите за 2024 г. и промяна на приоритетите на финансирането в посока на консервативните цели вместо плана на демократите от миналата година.

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Ако не се предприемат действия преди началото на следващата фискална година на 1 октомври

Сред отстъпките на демократите Джонсън посочи съкращаване на разходите с 10 млрд. долара в законопроекта за намаляване на инфлацията и намаляване с 6,1 млрд. долара на размера на средствата, останали от администрацията на Байдън от пандемията за борба с COVID-19.

През ноември 2023 г. САЩ приеха закон за временно финансиране на работата на федералното правителство. На някои агенции беше осигурен срок до 19 януари, а на останалите - до 2 февруари. В този бюджет не беше предвидена помощ за Израел и Украйна, за които Байдън поиска общо 75 млрд. долара.

На 30 септември Байдън вече успя да избегне спиране на работата на правителството, като одобри временен бюджет за 45 дни. Помощта за Украйна също не беше включена в него тогава, а войната между Израел и "Хамас" още не беше започнала.

Президентът Байдън по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.

Освен това администрацията на Байдън се стреми да обвърже помощта за Израел и Украйна в един законодателен акт, а не поотделно. Това обаче доведе до неприемането на законопроекта, като вместо това прие помощ само за Израел. Този законопроект обаче изобщо не беше гласуван в Сената, където демократите имат мнозинство.

Припомняме, че новият председател на Камарата на представителите, привърженикът на Тръмп Майк Джонсън, още след избирането си каза, че би искал първо да отпусне спешна помощ за Израел и отделно да се обсъди Украйна.