Камарата на представителите в американския Конгрес одобри приетия от Сената законопроект за временно покачване на "тавана" на държавния дълг до началото на декември, за да се предотврати евентуален дефолт, който би имал катастрофални последици, съобщи CNN.

Предстои документът да бъде подписан от президента Джо Байдън, за да влезе в сила. Предвиденият в него "таван" на държания дълг е 28.9 трилиона долара.

"За" законопроекта гласуваха всички 219 конгресмени от Демократическата партия, а всички 206 републиканци се обявиха "против".

В САЩ избегнаха дефолта

В САЩ избегнаха дефолта

Сенатът вдигна тавана на дълга на $480 млрд.

По-рано през деня председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред журналисти, че се надява на двупартийно решение по проблема с "тавана" на дълга, въпреки изявлението на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, че следващия път партията му няма да гласува за увеличаване на лимита на дълга.

Според Пелоси, предложението на демократите да се разреши на Министерството на финансите самостоятелно да определи "тавана" на дълга, а Конгресът да има правото да отмени това решение, "има своите предимства".

През миналата седмица при гласуването на законопроекта в Сената се стигна до остро противопоставяне между демократите и републиканците. Представителите на Републиканската партия се опитаха да обвържат повишаването на лимита на дълга с пакета от инвестиции в социалната сфера, предложен от демократите.

US Сенатът отложи шътдауна с финансиране до 3 декември

US Сенатът отложи шътдауна с финансиране до 3 декември

Документът обаче не включва повишаване тавана на дълга