Камарата на представителите на американския Конгрес прие резолюция, осъждаща извеждането на американските военни от Северна Сирия, предаде "Свободна Европа".

В документа се казва, че конгресмените призовават Белия дом да представи план за ликвидирането на терористичната групировка ИДИЛ,.

Припомняме, решението на Тръмп за изтегляне на САЩ от размирния регион беше критикувано остро както от демократите, така и от представители на Републиканската партия. То породи опасения, че джихадистката организация може да се възроди.

Предупреждение за риска от подобен развой беше отправено и от Пентагона.

Тръмп към Ердоган: Не бъдете глупак!

Тръмп към Ердоган: Не бъдете глупак!

В извънредно писмо до Ердоган за операцията в Сирия…

Тръмп от своя страна изрази надежда, че Турция и Сирия ще успеят да се справят със ситуацията. Той заяви, че Вашингтон също ще участва в решаването на проблема. Той разчита особено много на срещата между президента на Турция Реджеп Ердоган с американския вицепрезидент Майк Пенс. От Анкара първоначално обявиха, че разговорите няма да се състоят, а впоследствие разпространиха информация, че среща все пак ще има.

Президентът на САЩ заплаши турската страна със санкции, ако Пенс и Ердоган не успеят да са договорят за излизане от кризата.

Припомняме, на 8 октомври турските военни започнаха военно настъпление срещу кюрдите, които Анкара смята за терористи.

С изтеглянето на американските военни кюрдите бяха оставени да се отбраняват сами, което отделно породи критики, че така се компрометира надеждността на САЩ като партньор. След като регионът беше напуснат от американците, кюрдите се споразумяха с Дамаск и войски на Асад заедно с руски военни заеха районите в близост до границата с Турция.

Тръмп заплаши да наложи тежки санкции на Турция

Тръмп заплаши да наложи тежки санкции на Турция

По въпроса имало голям консенсус между Белия дом и Конгреса