Във връзка с разследването срещу Доналд Тръмп американският Конгрес поиска документи от компанията на "готвача на Путин" Евгений Пригожин и от руския милиардер Виктор Векселберг, предаде Би Би Си.

Камарата на представителите започна разследване срещу президента по подозрения за корупция, злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието.

През януари 2017 г. Векселберг се е запознал с адвоката на Тръмп Майкъл Коен. Руският милиардер присъства на инаугурацията на Тръмп през същия месец, а през март е обсъждал с Коен възможности за бизнес.

Правната комисия на Камарата на представителите е поискала от Векселберг всички документи за руски инвестиции в бизнеса на Тръмп и негови роднини през периода 1 януари 2015 г. досега. Изискани са и документите, свързани с проекта на Тръмп за небостъргач в Москва.

Към милиардера са отправени и въпроси за преговорите в Trump Tower в Ню Йорк между сина на Доналд Тръмп и руската адвокатка Наталия Веселницка.

Представител на Векселберг е заявил пред Би Би Си, че адвокатите на бизнесмена проучват поканата на Конгреса.

Подобни въпроси са изпратени в компанията на близкия до Путин бизнесмен Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин", както и като собственик на частната армия "Вагнер". Неговата компания беше уличена в пропагандна намеса в американските президентски избори през 2016 г.

Демократите в Конгреса погват Тръмп за корупция и възпрепятстване на правосъдието

Демократите в Конгреса погват Тръмп за корупция и възпрепятстване на правосъдието

Обявиха широкомащабно разследване срещу него

Конгресмените поискаха също Белият дом да предостави информация за разговорите, водени между Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, тъй като за част от тях липсва такава информация. Смята се, че дори е възможно Тръмп изобщо да е премълчал за някои от срещите си с Путин в кулоарите на G-20.

Новото разследване срещу президента на САЩ се води от правната комисия на Камарата на представителите начело с демократа Джералд Надлър.

В понеделник във връзка с разследването на Конгреса бяха отправени покани за изслушване към повече от 80 организации и физически лица.

Същевременно шефовете на комисиите по разузнаване, по държавната реформа и външната политика отправиха такава покана към шефа на администрацията в Белия дом с искане да бъде предоставена и информация за разговорите Тръмп - Путин.

Комисия събира доказателства за импийчмънт на Тръмп

Комисия събира доказателства за импийчмънт на Тръмп

Комисията по правосъдие ще търси документи от повече от 60 души и организации

"Президентът Тръмп неведнъж е предприемал мерки, за да скрие контактите си с президента Путин от другите членове на администрацията, от Конгреса и американския народ." - се казва в текста на отправените покани за изслушване.

От конгреса се опасяват, че протоколите от разговорите между Тръмп и Путин може да бъдат унищожени.

За изслушвания са призовани служители на Белия дом и ФБР, бившият правосъден министър Джеф Сешънс и чиновници от неговото министерство.

Покани получиха синовете на Тръмп - Ерик и Доналд, както и зетят му Джаред Къшнър, бившият шеф на щаба му Пол Манафорт, бившият му адвокат Майкъл Коен, бившите му съветници Джордж Пападопулос и Майкъл Флин.

Поканен е и шефът на Wikileaks Джулиан Асанж.

Поканените за изслушване имат две седмици да дадат отговор, след което конгресмените могат да изпращат призовки.