Правната комисия към Камарата на представителите в американския Конгрес поиска федералният съд да задължи бившия юридически съветник на Белия дом Дон Макган да даде показания за случаи на възпрепятстване на правосъдието от страна на президента Доналд Тръмп във връзка с разследването на руската намеса в американските избори през 2016 г., пише "The New York Times".

В иска си конгресмените посочват, че показанията на Макган са важни за вземането на решение дали да бъде започната процедура по импийчмънт срещу президента.

През месец май тази година Тръмп забрани на Макган да дава показания за възпрепятстване на разследването по Рашагейт.

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Шефът на правната комисия Надлър внесе иск…

Припомняме, през март 2019 г. специалният прокурор Робърт Мълър завърши работата си по разследването на руската афера. В доклада му е описана поредица от случаи, в които Тръмп се е опитал да попречи на разследването, но поради невъзможността да повдигне обвинения срещу действащ президент, той прехвърли отговорността за това решение на Конгреса. В документа се посочва, че Москва се е намесила в изборите през 2016 г. Установени са 126 контакта между обкръжението на Доналд Тръмп и Русия, но според документа не е доказано по безспорен начин, че лично президентът е замесен в сговор за манипулиране на вота.

В доклада на Мълър е описано как Тръмп е наредил на съветника си Дон Макган да намери начин Мълър да бъде уволнен. Демократите сочат това като най-очевидния опит за възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.