Председателят на правната комисия към Камарата на представителите в американския Конгрес Джери Надлър внесе иск в съда, с който настоява за достъп до материалите по разследването за руската намеса в американските избори през 2016 г., придобила известност като Рашагейт.

Камарата на представителите е единственият орган на властта, който може да подведе под отговорност президента Доналд Тръмп за незаконните му действия, описани в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, коментира Надлър, цитиран от радио "Свободна Европа".

Според американското министерство на правосъдието, започването на съдебен процес срещу действащ държавен глава е недопустимо.

Мълър е установил 126 контакта между обкръжението на Тръмп и Русия

Мълър е установил 126 контакта между обкръжението на Тръмп и Русия

По думите му, руската намеса продължава…

В документа на Мълър е описано как Тръмп е наредил на съветника си Дон Макган да намери начин Мълър да бъде уволнен. Демократите сочат това като най-очевидния опит за възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.

По думите на самия Мълър, в доклада са отразени данни за нееднократни опити на Тръмп да препятства правосъдието, но тъй като няма право да предяви обвинения срещу действащия президент, той е оставил решението да бъде взето от Конгреса.

Искането на Надлар идва след изслушването на спецпрокурора в Конгреса, на което заяви, че в отговорите си се придържа само към публично огласения текст на доклада и не изнесе информация, свързана със засекретената му част.

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка
Обновена

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка

Това е първото изявление на Мълър, откакто беше назначен на поста през май 2017 г.