Докладът на спецпрокурора Робърт Мълър по руската намеса в американските президентски избори ще бъде представен на Конгреса в средата на април, предаде "Свободна Европа" с позоваване на правосъдния министър Уилям Бар.

Бар се ангажира, че Белият дом няма да бъде запознат предварително със съдържанието на документа.

Според информацията, сега експерти от министерството и от екипа на Мълър разглеждат доклада, за да предотвратят евентуално изтичане на секретна информация, свързана с показанията, събрани по време на разследването.

Камарата на представителите единодушно прие призив за предоставяне на пълния текст на доклада. Президентът Тръмп от своя страна заяви в петък, че няма какво да крие.

Засега информацията за изводите на Мълър е огласена единствено въз основа на резюмето на правосъдния министър Бар. Според него, Мълър не е намерил доказателства за сговор между щаба на Тръмп и Москва. Същевременно в него се съдържат многобройни доказателства за руската намеса в изборите. Съобщава се също, че Мълър е оставил без отговор въпроса за възпрепятстването на правосъдието от страна на Тръмп - отрицателният отговор на този въпрос е интерпретация на Уилям Бар.

Коми: Смущаваща е липсата на обвинение срещу Тръмп

Коми: Смущаваща е липсата на обвинение срещу Тръмп

За възпрепятстване на правосъдието…

Припомняме, заради липсата на заключение по възпрепятстването на правосъдието документът на Мълър беше критикуван от бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. По думите му, с отказа да се произнесе, специалният прокурор е предоставил това на Бар, който е политическо назначение на Тръмп и следователно е заинтересована страна.

Първоначално беше съобщено, че докладът на Мълър е от 700 страници, след това - че обемът му е 400 страници, което също породи недоумение.

Тръмп - нито невинен, нито виновен по руската афера
Обновена

Тръмп - нито невинен, нито виновен по руската афера

Според доклада на спецпрокурора Мълър