Бившият директор на ФБР Джеймс Коми изрази недоумение, че в спецпрокурорът по руската афера Робърт Мълър не е взел решение по данните за възпрепятстване на правосъдието и е оставил това на главния прокурор Уилям Бар, който е фигура, политически назначена от Доналд Тръмп.

Същевременно той призова да бъде публикуван пълният доклад от разследването на Мълър.

"Това, което е объркващо и което не разбирам е какво се случва със правния състав, свързан с възпрепятстване на правосъдието", заяви Коми, цитиран от NBC. Той говори пред аудитория от около 2000 души в Belk Theatre, на събитие, организирано от Queens University.

"Имам силна вяра в Боб Мълър, но просто не разбирам от писмото защо той не е решил тези въпроси, след като по цялата логика специалният прокурор трябва да се увери, че политиците не вземат повлияни ключови решения." - коментира бившият шеф на ФБР.

Той оспори логиката на главния прокурор Уилям Бар да не подигне обвинение срещу президента Тръмп за възпрепятстване на правосъдието. По думите му, тази част от резюмето на Бар по доклада на Мълър е "наистина смущаваща".

Схващането, че случаите на възпрепятстване на правосъдието са обезсилено от липсата на доказателства по основното престъпление противоречи на 40-годишната ми практика и на традицията в Министерството на правосъдието. Възпрепятстването на правосъдието е нещо отделно от това какво е доказано по основното престъпление." - подчерта Коми.

До седмици публикуват пълния доклад на Мълър по руската афера

До седмици публикуват пълния доклад на Мълър по руската афера

Не намери доказателства за вина на Тръмп, но и не го оневини напълно

Той уточни, че не е разчитал на конкретен резултат от разследването на Мълър.

"Хубавото е, че на специалния прокурор беше дадена възможност да завърши работата си и да стигне до заключение, което е много важно за страната." - добави той.

"Руснаците наистина се намесиха масирано в изборите през 2016 г. с цел да навредят на единия кандидат и да помогнат на другия. Това не беше измислица. Беше реалност." - подчерта ексшефън на ФБР, който беше уволнен от Тръмп.

Раздразнението на президента беше предизвикано именно от усилията на Коми по изясняване на руската намеса.

Припомняме, след като Мълър предаде на Бар доклада си, Тръмп се обяви за победител и обвини медиите, че са врагове на народа.