Узаконяването на еднополовите бракове в Германия не е предизвикало никакви сътресения в политическите нагласи на избирателите, показва ново социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

Седмичното допитване, проведено за Stern-RTL-Wahltrend, все пак показва 1 процент спад в подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и присъюзния им Християсоциален съюз (ХСС).

Германският парламент узакони еднополовите бракове
Обновена

Германският парламент узакони еднополовите бракове

Самата Меркел гласува против мярката

Според анкетата ХДС и ХСС имат подкрепата на 39 на сто от избирателите или 16 процента повече от основния си опонент - Социалдемокритическата партия (СДП), която се радва на подкрепата на 23 процента от гласоподавателите. Лявоценстристката СПД е ръководена от Мартин Шулц, който доскоро беше председател на Европейския парламент.

Левицата, начело на която са Катя Кипинг и Бернд Риксингер, получава подкрепата на 9% от анкетираните, а Зелените добавят един процентен пункт, получавайки подкрепата на 8 на сто. Популистката партия "Алтернатива за Германия" запазва нивата от 7 процента подкрепа.

Парламентарните избори ще се проведат на 24 септември.

Меркел е загубила един процент като предпочитан избор за канцлер. Тя доминира с рейтинг от 51 процента, докато Шулц е далеч назад с 22%, както беше и преди седмица. Според социологическата агенция 69% от участниците в друго проучване подкрепят узаконяването на еднополовите бракове.