Германският парламент узакони еднополовите бракове, съобщава АФП.

Така парламентът гарантира пълни права на гейовете и лесбийките, включително осиновяване на деца.

Припомняме, само преди няколко дни германският канцлер Ангела Меркел смекчи позицията си по въпроса.

От 623 законодатели 393 депутати гласуваха узаконяването на "брак за всеки", а 226 гласуваха "против", четирима депутати гласуваха "въздържал се".

75 консерватора подкрепиха законопроекта.

Самата Меркел гласува против мярката.

Меркел обяви, че е гласувала против законопроекта, защото вярва, че бракът е между мъжа и жената. Тя добави, че решението й е лично, но се надява резултатът да доведе до по-голяма социална сплотеност.

Законопроектът е иницииран от левите политически формации. Той ще трябва да мине и през горната камара на законодателния орган, Бундесрата, където ще бъде дебатиран, но не е необходимо гласуване. 

Опоненти на законопроекта обявиха, че ще внесат жалба в Конституционния съд, аргументирайки се, че германската конституция защитава само хетеросексуалните бракове.

Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз продължават да отхвърлят пълни права за гей двойките на религиозна основа.

Бундестагът гласува законодателството за легализиране на еднополовите бракове на последната пленарна сесия преди парламентарните избори през септември.

Обрат в позицията на Меркел - вече не е противник на гей браковете

Обрат в позицията на Меркел - вече не е противник на гей браковете

Това най-вероятно ще доведе до легализирането им

В понеделник Меркел заяви пред депутатите, че трябва да разглеждат легализирането на еднополовите бракове като "въпрос на съвест", освобождавайки членовете на консервативната коалиция, която беше против еднополовите бракове, индивидуално да решават как да гласуват.

От 2001 г. Германия позволява еднополовите двойки да съжителстват, но браковете бяха забранени.

Само 11 държави членки на ЕС са позволили еднополовите бракове.

Всички потенциални коалиционни партньори след парламентарните избори на 4 септември, включително социалдемократите, призовават за узаконяване на еднополовите бракове.