Германският канцлер Ангела Меркел се отказа да бъде противник на еднополовите бракове, давайки повод на гей и лесбийски групи да празнуват, докато лишава опозиционните партии от ключова тема в предизборната кампания три месеца преди изборите, съобщава "Франс прес".

Говорейки на форум снощи, Меркел коментирала, че била отворена за гласуване по съвест по въпроса, в който депутатите са освободени от придържане към партийната линия - и при което реформата почти сигурно ще бъде приета от Бундестага.

Преди шефката на дясноцентристкия Християндемократичен съюз (ХДС) многократно е изразявала личните си резерви за предоставянето на пълни брачни права на хомосексуалните, включително съвместно осиновяване от еднополови двойки, позовавайки се на "благоденствието на децата".

Промяната в позицията на Меркел идва, след като социологическите допитвания показват, че големи масиви от германските гласоподаватели, както и всички други основни партии, подкрепят да бъдат разрешени еднополовите бракове, които бяха легализирани в много други големи западни демокрации през последните години.

Германия понастоящем разрешава т. нар. граждански съюзи, които бяха легализирани през 2001 г. от лявото правителство, което беше съставено от социалдемократи и зелени. Те дават на хомосексуалните двойки равни права в много области - от данъците до правилата за наследство, но не позволяват съвместното осиновяване.

Обратът в позицията на Меркел отваря вратата за нейния ХДС да сформира потенциални коалиции след изборите на 24 септември, като това е възможно както със социалдемократите, така и със Зелените или свободните демократи, като всички те подкрепят гей браковете.

Само популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" се противопоставя на гей браковете, като вместо това настоява на "традиционните ценности" и пришпорва германките да имат повече деца.

Меркел изтъкнала, че мисленето ѝ по темата се било променило след "незабравимо преживяване", когато наскоро се срещнала с двойка лезбийки, която се грижила за осем приемни деца в нейния изборен район, който се намира на брега на Балтийско море.

Меркел използвала определено неясна формулировка, за да "хвърли бомбата" с промяната на позицията си: "Бих искала да бъде променена дискусията в посока гласуване по съвест, вместо да се налага каквото и да е отгоре."