Самолетът със завърналия се в Русия пилот Константин Ярошенко кацна на московското летище, където го посрещнаха съпругата и дъщеря му, съобщи "Интерфакс". В ефира на телевизионния канал "Русия-1" бяха показани кадри от завръщането на пилота.

При пристигането си Ярошенко каза, че не се чувства много добре заради лошото отношение в американските затвори.

Той твърди, че е бил подлаган на изтезания през последните 12 години, а до последно преди пускането му срещу американския затворник, е бил с белезници. 

Русия и САЩ размениха затворници

Русия и САЩ размениха затворници

Размяната е станала въпреки хладните отношения

Ярошенко възнамерява да прекара време със семейството си и да се възстанови.

Според източника руснакът сам е напуснал терминала на летището, към него не са прилагани ограничителни мерки.

Припомняме, че Русия и Съединените щати извършиха размяна на затворници в сряда, обменяйки ветеран от морската пехота, намиращ се в затвор в Москва, за осъден руски наркотрафикант, който излежава дълга присъда в Америка, съобщи високопоставен американски служител. 

Изненадващата сделка би била забележителна дипломатическа маневра дори в мирно време, но е още по-необикновена, защото беше сключена, когато войната на Русия с Украйна доведе отношенията със САЩ до най-ниската им точка от десетилетия.

Като част от размяната, Русия освободи Тревър Рийд, бивш морски пехотинец от Тексас, който беше арестуван през лятото на 2019 г., след като руските власти казаха, че е нападнал офицер, докато е бил откаран от полицията в полицейски участък след пиянска нощ. По-късно Рийд беше осъден на девет години затвор, въпреки че семейството му твърди, че е невинен, а правителството на САЩ го определи като несправедливо задържан.

САЩ се съгласиха да върнат Константин Ярошенко, руски пилот, излежаващ 20-годишна федерална присъда в Кънектикът за заговор за контрабанда на кокаин в САЩ, след като беше арестуван в Либерия през 2010 г. и екстрадиран в САЩ.

Русия искаше завръщането му от години, като същевременно отхвърляше молбите на високопоставени служители на САЩ за освобождаване на Рийд, който изкара почти хиляда дни в ареста и чието здраве наскоро се е влошило, според семейството му.

Размяната на затворници бележи най-голямото освобождаване по време на администрацията на Байдън на американец, смятан за неправомерно задържан в чужбина, и се случва дори когато семействата на задържаните, които са се срещали през последната година със служители на администрацията, не са очаквали размяната.