Конституционният съд на Тайланд разпореди разпускането на опозиционна партия "Движение напред", която спечели парламентарните избори през 2023 година, заради противоречивата й кампания за изменение на закон, който защитава монархията от критики, предаде "Ройтерс".

Решението идва шест месеца, след като КС нареди на продемократичната "Движение напред" да се откаже от плана си за реформиране на закон за кралските обиди, постановявайки, че е противоконституционен и рискува да подкопае системата на управление на Тайланд с краля като държавен глава. "Движение напред" не е съгласна с това.

Въпреки че разпускането вероятно ще разгневи милиони гласоподаватели, които подкрепиха "Движение напред" на изборите през изминалата година, въздействието на решението се очаква да бъде ограничено, като само на 11-те настоящи и бивши ръководители на партията ще им бъде забранено да участват в политиката през следващите 10 години.

Това означава, че 143 от нейните депутати ще запазят местата си и се очаква да се реорганизират в нова партия, както направиха през 2020 г., когато предшественикът на "Движение напред" - "Бъдеще напред" - беше разпуснат поради нарушение на финансирането на кампанията.

Ако всички 143 депутати се присъединят към една и съща партия, тя ще бъде най-голямата в парламента и ще се очаква да продължи прогресивна програма, която включва военна реформа и премахване на големите бизнес монополи, заедно с други политиките, срещу които съперниците на "Движение напред" се обединиха, за да блокират формирането на правителство миналата година .

Решението идва в критичен момент в тайландската политика, след като се появяха пукнатини и в крехкото примирие между роялистите и друг дългогодишен съперник - популистката управляваща партия "За таи".

Следващата седмица Конституционният съд ще се произнесе по дело, заведено от 40 консервативни бивши сенатори, които искат да освободят премиера Срета Тависин заради назначен от него адвокат, който лежал в затвора. Той отрича да е извършил нарушение и казва, че назначението е било неуместно.

Делото на Тависин е сред факторите, които засилиха политическата несигурност и разтърсиха финансовите пазари, с перспективата за политически катаклизми, ако той бъде отстранен.

Нов премиер ще трябва да бъде гласуван от парламента, което потенциално ще изправи "За таи" срещу коалиционните партньори и ще доведе до разклащане на управляващия съюз и преструктуриране на кабинета и политиките.

Бившият премиер на Тайланд е освободен под гаранция

Бившият премиер на Тайланд е освободен под гаранция

Той е признат за виновен за злоупотреба с власт, конфликт на интереси и длъжностно престъпление