Контраразузнавателната служба на Германия (BfV) разследва връзките на Русия с крайнодесни партии в страната, включително антиимиграционната "Алтернатива за Германия" (AfD), съобщават германските медии, позовавайки се на източници от специалните служби.

Германското контраразузнаване е решило да предприеме тези действия във вторник на фона на опасенията, че Москва може да се опита да повлияе на европейските избори през май и три вота в източни германски провинции през тази година.

Според медиите това е резултат от среща между BfV и представители на регионалните специални служби, която е била проведена във вторник.

Контраразузнаването разследва „Алтернатива за Германия” за екстремизъм

Контраразузнаването разследва „Алтернатива за Германия” за екстремизъм

Разследват партията, но няма да е пълно следене

Потенциалната намеса на Русия в западните избори е широкоразпространена тревога. Специалният прокурор на САЩ Робърт Мюлър разследва намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г. и евентуалния сговор на предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. Русия отрече да се е намесвала в изборите, а Тръмп нарече разследването лов на вещици.

Вътрешните служби за сигурност са решили на среща в Потсдам да създадат група от експерти от BfV и от източните провинции и Берлин да разследва въпроса през следващите месеци.

Уточнява се, че по време на срещата са се обсъждали връзките между Русия и "Алтернатива за Германия" - най-голямата опозиционна партия в Германия - и друга крайнодясна партия "Десница". Цитирани са източници от службите за сигурност, според които Москва вижда крайнодесните партии като възможни съюзници в опита си да дестабилизира Запада.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" - втора сила в държавата

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" - втора сила в държавата

Партията ще получи 18% подкрепа

През 2017 г. Фрауке Петри, тогавашният лидер на AfD, е провеждала разговори с руски представители по време на посещение в Москва преди федералните избори в Германия, включително с ултранационалистически съюзник на президента Владимир Путин (Владимир Жириновски). Това посещение е било обсъждано на срещата на специалните служби.

Като цяло представителите на спецслужбите смятат, че "Алтернатива за Германия" има "минимални и ограничени контакти" с Русия.

От BfV са отказали да коментират информацията.

Германското външно разузнаване (BND) разглежда европейските избори като "добра възможност за Русия допълнително да дестабилизира Запада и да експлоатира националните проблеми по по-целенасочен начин".

Основната цел е "да се отслаби доверието в изборните процеси", посочват от BND.