Германското контраразузнаване ще разследва крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", за установи дали антиимигрантските политики на партията са в нарушение на защитата на конституцията срещу екстремизъм, информира "Ройтерс".

Томас Халденванг, директор на Службата за защита на конституцията BfV, обяви, че разследват партията, но няма да е пълно следене на партията.

Снимка 400465

Източник: ЕПА

Основният закон на Германия съдържа стриктни правила срещу екстремизъм, като позволява следене отблизо и дори обявяване за незаконни крайнолеви или крайнодесни партии. Мярката се предприема рядко, въпреки че контраразузнаването и преди е наблюдавало политически партии.

"Алтернатива за Германия" влезе за първи път в националния парламент след изборите през 2017 г. Партията привлече гласове от традиционните политически организации, недоволни от мигрантската политика на правителството. Партията вече има представителство във всички 16 регионални парламента.

Халденванг отбеляза на пресконференция в Берлин, че по първоначална информация на BfV политиките на "Алтернатива за Германия" са срещу демократичния конституционен ред. Но той добави, че тези индикации не са достатъчни, за да започне пълно следене на партията с използване на шпионски методи.

По думите му шпионската агенция ще обърне особено внимание на младежкото крило на партията и на елементи, приближени до лидера на "Алтернатива за Германия" Бьорн Хьоке.

Снимка 400467

Източник: ЕПА

BfV отбелязва, че някои членове до Хьоке са имали връзки с организации, които вече са определени като екстремистки.

Партията разкритикува съобщението на разузнаването.