Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е втора сила в държавата, показва ново социологическо проучване, цитирано от ДПА.

Партията ще получи 18% подкрепа, ако изборите за Бундестаг се провеждат в неделя, което я прави втората най-силна партия след консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Уволниха шефа на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен

Уволниха шефа на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен

Заради намеса в политиката и скандално изказване…

Според сондажа на Deutschlandtrend, разпространен от германската телевизия ARD, Социалдемократическата партия заема трето място със 17% подкрепа.

Протестите в Кемниц не стихват

Протестите в Кемниц не стихват

3500 протестираха в града

Християндемократите и Християнсоциалният съюз биха получили 28% - най-ниският резултат от 1997 г., когато Deutschlandtrend започва да провежда проучвания.

9% от германците в проучването отбелязват, че биха гласували за Свободната демократическа партия, докато Левицата и Зелените са подкрепяни съответно от 10% и 15%.

Общо коалиционното правителство на консерваторите и социалдемократите събира 45%, което означава, че не е възможно да получат мнозинство.

Германски съд осъди мъж за нацистки поздрав в Кемниц

Германски съд осъди мъж за нацистки поздрав в Кемниц

Демонстрантите протестираха срещу фаталното намушкване

В сравнение с предишното проучване на Deutschlandtrend на 6 септември консерваторите и социалдемократите губят по 1%, а "Алтернатива за Германия" увеличава подкрепата си с 2%. Зелените и свободните демократи отчитат ръст на поддръжниците с 1%. За Левицата няма промяна.

Популярността на консерваторите е засегната през последните седмици заради безредиците в Кемниц, включително ксенофобските протести след смъртта на германец, който се смята, че е убит от бежанци. Случаят доведе до отстраняването на шефа на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен.

Нажежен дебат в Бундестага за случая в Кемниц

Нажежен дебат в Бундестага за случая в Кемниц

Няма оправдание или причина за преследване на хора

Ханс-Георг Маасен, вече бивш директор на BfV, понесе жестоки критики след интервю за вестник по-рано този месец, на което постави под въпрос автентичността на видеоматериали, на които крайнодесни екстремисти гонят мигранти.

Хиляди на пореден протест в Кемниц

Хиляди на пореден протест в Кемниц

е поискаха от властите повече сигурност за града след убийството на местен

Вътрешният министър Хорст Зеехофер изглежда, че е засегнат от спора около Маасен. Само 28% от анкетираните смятат, че е добър силов министър в сравнение с 39% през април.

Топшпионинът на Германия оборва Меркел, че е имало атаки срещу имигранти в Кемниц

Топшпионинът на Германия оборва Меркел, че е имало атаки срещу имигранти в Кемниц

Според Маасен имигранти не са били тормозени

В същото време подкрепата за 69-годишния се е стопила сред поддръжниците на Християнсоциалния съюз. Само 31% казват, че са удовлетворени от работата му в сравнение с 45% през април тази година.

Поддръжниците на всички други партии критикуват настоящото ръководство на вътрешното министерство. Но Зеехофер има значителна подкрепа сред поддръжниците на "Алтернатива за Германия". Проучването показва, че 61% от тях са зад него предимно заради твърдата позиция по казуса с миграцията.

В проучването, проведено от понеделник до сряда, са участвали 1 035 души.