Кораб е акостирал край руски завод, санкциониран от САЩ, за износ на втечнен природен газ в Арктика миналата седмица, което изглежда е първият ход за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу съоръжението. Това показват сателитни снимки, пише Bloomberg.

Компанията "Новатек", която ръководи съоръжението, не е коментирала пристигането на кораба и изображенията, направени от сателита Sentinel 2, не потвърждава и че се зарежда втечнен природен газ.

Корабът, дълъг приблизително 280 метра, което е типичната дължина на корабите, които пренасят втечнен природен газ, акостира край съоръжението Arctic LNG 2 около 1 август.

Сателитното изображение показва видим пламък в близко съоръжение, което вероятно означава, че се изгаря газ.

"Няма съмнение, че това е превозвач на втечнен природен газ. Голямото изригване показва рестартиране на съоръжението", казва Мехди Туил, водещ специалист по втечнен природен газ в Calypso Commodities - технологична компания, която се занимава с разработването на технологии с изкуствен интелект, които да се прилагат в добиването и търговията на втечнен природен газ, като целта е да се спестяват средства.

Русия не успява да продаде тихоокеанския си петрол

Русия не успява да продаде тихоокеанския си петрол

Проблеми с плащанията и санкциите на САЩ затрудняват продажбата му

САЩ наложиха санкции върху съоръжението през ноември миналата година, за да предотвратят началото на износа от Arctic LNG 2. Самото съоръжение започна производството през декември, но природен газ не беше доставен понеже ограниченията държаха чуждестранните компании далеч и спряха доставката на специализираните превозвачи.

Това превърна газа в ключова област, в която западните санкции имаха незабавно въздействие върху военновременната икономика на Русия. Така Русия започна да работи за създаването на алтернативен флот от кораби, които да превозват нейния газ - точно както се случи с петрола.

Санкциите на ЕС, които трябва да влязат в сила през следващата година, имат за цел да ограничат достъпа до пристанищата и възможностите за трансбордиране на руски товари с втечнен газ.

Корабът, заснет на сателитните изображения, не е регистриран в данните за проследяване, събрани от Bloomberg, което е обща характеристика на корабите на "тъмния флот", които често фалшифицират своите местоположения или изключват транспондерите си, за да избегнете проследяване. Корабът за първи път е забелязан от уебсайт gCaptain.

Редица плавателни съдове са натрупани от неизвестна компания в Дубай, характерни за корабите на "тъмния флот" и подобни на това, което Москва направи на петролния пазар.

По-топлото лятно време е премахнало леда от водния път около Arctic LNG 2, показват сателитните данни, което би улеснило преминаването на традиционните кораби за втечнен газ.

ЕС все още косвено внася руски петрол чрез търговията на Турция - въпреки забраните

ЕС все още косвено внася руски петрол чрез търговията на Турция - въпреки забраните

През 2023 г. Турция стана най-големият купувач на руски петролни продукти в света