Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин официално стартира амбициозния план на формацията за осигуряване на безплатна широколентова интернет връзка във Великобритания, твърдейки, че това ще гарантира това, което вече е базова услуга, че щяло да насърчи социалното сближаване, щяло да даде тласък на икономиката и щяло да помогне на околната среда, съобщава "Гардиън".

В продължително събитие, по време на което двама негови високопоставени служители са представили плана, който предизвика обвинения, че е нереалистичен и може да възпрепятства пазара, Корбин е заявил, че услугата щяла да се превърне в "наша ценна публична институция за 21 век".

Корбин изключва втори референдум за независимост на Шотландия преди 2025 г.

Корбин изключва втори референдум за независимост на Шотландия преди 2025 г.

Никола Стърджън обяви планове да поиска нов референдум за независимост през 2020 г.

"Това, което някога беше лукс, вече е базова услуга", подчерта лидерът на лейбъристите пред публика в Ланкастърския университет, допълвайки: "Смятам, че е твърде важно да бъдем оставени от корпорациите. Само правителството има способността за планиране, икономии от мащаба и амбиция да предприеме това."

Планът ще включва национализиране на подразделения от BT (преди British Telecom), свързани с предоставянето на широколентов интернет достъп, създавайки нова компания, наречена British Broadband. Лейбъристката партия твърди, че би струвало около 20 млрд. паунда създаването на всеобща оптична широколентова интернет връзка до 2030 г.

Корбин: Пактът между Тръмп, Фараж и Джонсън е заплаха за Великобритания

Корбин: Пактът между Тръмп, Фараж и Джонсън е заплаха за Великобритания

Корбин предупреди, че британските гласоподаватели са изправени от риск от съюз между Тръмп, Фараж и Джонсън

Корбин представи идеята като централен елемент на "най-радикалния и вълнуващ план за истинска промяна, който британската общественост някога е виждала" в предизборната програма на лейбъристите.

Той добави: "Не искам някой да може да каже след няколко години в лейбъристкото правителство, че никога нищо не се променя или че политиците са еднакви."

Акциите на BT поевтиняха след обявяването на политиката на Корбин. Днес TalkTalk заявиха, че са отложили продажбата на своя широколентов бизнес FibreNation, тъй като са взели предвид последиците от предложенията на Лейбъристката партия. BT предположи, че схемата на Корбин ще струва приблизително 100 млрд. паунда.

Изказвайки се по време на предизборно събитие в Олдъм, премиерът от Консервативната партия Борис Джонсън нарече политиката на основните си политически противници "луда комунистическа схема".

Борис Джонсън: Корбин надмина Сталин по омразата си към богатите

Борис Джонсън: Корбин надмина Сталин по омразата си към богатите

Брекзит щял да отключи инвестиции за Великобритания