Хиляди коренни жители протестираха в бразилската столица, за да защитят трудно извоюваната земя и културните права, които според тях са заплашени от правителството на крайнодесния президент Жаир Болсонару, съобщава БиБиСи.

Около 4000 коренни жители от цялата страна се очакват на тридневната годишна демонстрация "Свободна земя". Те изградиха лагер по главния булевард, водещ до емблематичната сграда на Конгреса.

Тазгодишното събитие придобива особено значение, след като Болсонару обеща да "интегрира" коренното население в останалата част от населението и се усъмни в съществуването на техните резервати.

Болсонару коментира, че територии на коренното население са твърде големи по отношение на хората, които живеят там и е обещал да замрази нови демаркации и да отвори някои от тях за селското стопанство и минно дело.

Президентът вече е прехвърлил създаването и ограничаването на резервите от бразилската агенция за права на коренното население "Фунай", към министерството на земеделието, противоречиво решение, което се разглежда като победа за мощния сектор на агробизнеса.

Планирани 428 язовира увреждат трайно басейна на Амазонка

Планирани 428 язовира увреждат трайно басейна на Амазонка

140 вече са изградени или са в процес на изграждане

Според Фунай, има над 400 демаркирани местни територии в цялата страна, или 12,2% от територията, с около 500 000 жители. Повечето от тях са разположени в района на Амазонка, а някои живеят напълно изолирани.

Президентът обяснява, че местните общности са експлоатирани и манипулирани от неправителствени организации, а неговият министър на околната среда, Рикардо Салес, също сериозно атакува основната агенция за опазване на околната среда, "Ибама", която отговаря за опазването на Амазонка и спирането на обезлесяването.

"Това правителство, което е на власт днес, се опитва да унищожи коренното население, но нашите хора са воини", коменрита лидерът на коренното население Качиек Дара. "Не ни е грижа за богатството, важна е природата".

Активисти твърдят, че отслабването на защитата може да доведе до по-голямо обезлесяване на амазонските гори и да застраши съществуването на местни племена.

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава бавно, но сигурно да унищожава условията си за живот (какво остава за добър)

"Преживяли 500 години геноцид и кланета, племенните народи на Бразилия няма да се уплашат от президента Болсонару, колкото и отвратителни и остарели да са неговите възгледи", коментира по-рано тази година Стивън Корри от правозащитната група Survival International.

Демонстрантите, носещи плакати "Земята ни е свещена", "Без мини в коренните земи" и "Ние изискваме демаркация на нашите земи", трябва да се срещнат с членове на Конгреса и Върховния съд, но не са насрочени разговори с държавни служители.

Лидерът на коренното население Марио Никасио, един от организаторите на събитието, каза пред "Фола де С.Пауло", че решението на правителство да разгърне националните сили по улиците около протеста е "знак за тяхната позиция към местните общности".

Протестиращите са и против решението на президента, което прехвърля "Фунай" от министерството на правосъдието към наскоро създадено министерство на жените, семейството и правата на човека, водено от евангелски пастор, и променя в начина, по който се предоставя здравно обслужване на общностите.

"Ние не просто се борим за конституционните права, а се борим за правото да съществуваме", коментира лидер на коренното население Соня Гуяджар.

Последният властелин на гората – изчезващата Амазония

Последният властелин на гората – изчезващата Амазония

Фирми за дърводобив, златотърсачи, наркокартели...