Гърция въведе по-строги правила за чуждестранните сезонни работници след скока в последно време на заразените с новия коронавирус (COVID-19) на Балканите, информира "Ройтерс".

Миналата година повече от 10 000 сезонни работници са били наети в селскостопанския сектор в Гърция, главно от Албания, България и Северна Македония.

Глоба от 500 евро за чужденците в Гърция без специален формуляр и баркорд

Глоба от 500 евро за чужденците в Гърция без специален формуляр и баркорд

Тази система за влизане в Гърция ще бъде в сила до 31 август.

"Земеделските работници, които излязат от страната преди 4 август, няма да могат да се върнат до второ нареждане", обяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас по време на пресконференция.

Сезонните работници бяха допуснати в страната в началото на май съгласно тримесечен специален лиценз.

Пецас добави, че влизането през сухопътните граници в Гърция ще бъде разрешено само през шест северни гранични пункта за по-добър контрол на внесените заразени с коронавируса.

По-късно от Министерството на външните работи на България уточниха в тази връзка, че по информация на посолството ни в Атина от 00:00 часа на 22 юли до 4 август 2020 г. по съществени причини - служебни, здравни, семейни, от България през сухопътните граници в Гърция може да се влиза единствено през ГКПП "Кулата-Промахон" и през ГКПП "Маказа-Нимфеа", като пътуванията ще се доказват със съответните документи.

Отново връщат задължителните маски в супермаркетите в Гърция от днес

Отново връщат задължителните маски в супермаркетите в Гърция от днес

Общият брой на коронавирусните тестове, проведени в страната, достигна 402 672

Гърция започна да разхлабва ограничителните мерки в началото на май, но правилата за социално дистанциране все още се прилагат. Тя затегна правилата за посетителите на границата с България в началото на този месец и засили проверките на отделни места в страната.

Южната ни съседка досега успява да овладее разпространението на вируса, като до момента са регистрирани малко над 4 000 заразени, което е далеч по-добре от останалите страни от Европейския съюз, главно заради наложената още в самото начало блокада в цялата страна.

Алармираха за опити за фалшифициране на PCR тестове на границата с Гърция

Алармираха за опити за фалшифициране на PCR тестове на границата с Гърция

Според гръцките власти отрицателни тестове за коронавирус са се предлагали на цена от 40 евро