Платеният отпуск за всички работещи в Русия, въведен от понеделник първоначално за период от една седмица, ще бъде удължен до края на месеца. Това обяви президентът Владимир Путин в телевизионно обръщение към нацията.

Русия се готви за евентуално бързо нарастване на заразените с новия коронавирус (COVID-19), след като Путин вчера призна, че обстановката със заразата в Русия се усложнява.

Коронавирус: Путин затваря Русия за една седмица

Коронавирус: Путин затваря Русия за една седмица

Отложи референдума за оставането му на власт до 2036 г.

Путин подчерта, че пикът на епидемията тепърва предстои както в световен мащаб, така и в Русия. Столицата Москва, която е най-силно засегната от заразата, регистрира над 700 новозаразени за последните 24 часа.

"Взех решение да удължа почивката до края на месеца, т. е. до 30 април включително, и подчертавам, че заплатите на работещите се запазват", посочи руският президент, като не изключи съкращаване на срока, ако положението се подобри.

Според Путин комбинацията от режими за изолация и неработещо население ще позволят на Русия "да купи време за проактивни мерки".

"Досега не успяхме да променим хода на събитията в Москва, въпреки всички мерки, предприети от федералните и градските власти", отбеляза Путин.

Бум на заразените с новия коронавирус в Русия

Бум на заразените с новия коронавирус в Русия

Общият брой на починалите към момента е 30 души

Ограниченията, наложени в руската столица, може да не са необходими в други части на Русия, но все по-малко области на страната остават незасегнати от вируса.

Регионалните власти имат свобода да вземат решение колко далеч ще стигнат в съответните си мерки за налагане на блокада и карантина въз основа на ситуацията на място, посочи руският държавен глава.

През миналата седмица Путин изненада руснаците, когато обяви периода от 28 март до 5 април за неработен и същевременно платен. Правилата обаче не се прилагат за хора, които могат да изпълняват задачите си от дома и работници и служители, извършващи неотложни дейности, като сред тях са органите на властта, аптеките и магазините за хранителни и други стоки от първа необходимост. 

По-рано днес стана ясно, че броят на заразените с коронавирус в Русия е достигнал 3 548 души, което е нарастване със 771 души в рамките на 24 часа. Общо 30 души досега са починали от COVID-19 в страната.