Европейските държави трябва да започнат да освобождават нискорискови затворници, за да защитят здравните и човешките им права, докато заразата от новия коронавирус (COVID-19) връхлита континента. За това настоя комисарят на Съвета на Европа по правата на човека.

В изявление Дуня Миятавич посочи, че хората в затворите, които са високорискова среда, където предпазните мерки като социално дистанциране не могат да бъдат лесно спазвани, са сред най-застрашените от заразата.

САЩ блокират 170 000 затворници в килиите им заради коронавируса

САЩ блокират 170 000 затворници в килиите им заради коронавируса

Федералното бюро на затворите съобщи, че най-малко 57 затворници и 37 надзиратели

Няколко държави, включително Великобритания, вече започнаха да освобождават нискорискови затворници. Въпреки това вече беше съобщено за много заразявания и починали от COVID-19, коeто води до увеличаване на напрежението в затворите.

В изявлението на Миятович, публикувано на сайта на Съвета на Европа, се казва: "Много страни адаптират политиките си за наказателно правосъдие, за да намалят броя на затворниците си с различни средства, включително временни или предсрочни освобождавания и помилвания; домашен арест и смекчаване на присъдите; спиране на разследванията и изпълнение на присъдите. Настоятелно призовавам всички страни членки да използват всички налични алтернативи на задържането, когато е възможно и без дискриминация.

Намаляването на затворниците е наложително в цяла Европа, за да се гарантира ефективното прилагане на санитарните разпоредби и да се облекчи нарастващият натиск върху затворническия персонал и наказателната система като цяло."

"Короновирусът идва" за 43 000 непълнолетни по затворите в САЩ

"Короновирусът идва" за 43 000 непълнолетни по затворите в САЩ

"Погрешно е схващането, че дори и да се заразят, не могат да умрат, защото могат и ще умрат"