Повечето американци, които живеят под наем, много от които са загубили работата си при внезапното икономическо забавяне, причинено от пандемията с коронавирус, няма да имат право на защита срещу изселване, въпреки това, което президентът Доналд Тръмп каза тази седмица, съобщава АП.

Според плана на Министерството на жилищното строителство и градското развитие - ХУД, публикуван в сряда, възбраните и изгонванията ще спрат за 60 дни в еднофамилните домове със заеми от Федералната жилищна администрация - ФХА. Това ще се прилага за приблизително 8 милиона единици, според ХУД.

Това е в сравнение с приблизително 43 милиона домакинства, които са наети през 2019 г., според американското преброяване. Приблизително половината от наемателите наемат жилището си от индивидуален инвеститор, докато другата половина наема от бизнес или собственик на много жилища. Тези, които наемат от бизнес, няма да получават никакви защити според предложението на ХУД.

Инжекция от $1 трл. долара за икономиката на САЩ

Инжекция от $1 трл. долара за икономиката на САЩ

Републиканци и демократи договарят спасителния пакет

"Това е проблемът. Това засяга само много малко хора. Нуждаем се от мащабни решения", заяви Андреа Шапиро от Столичния съвет за жилищно настаняване, базирана в Ню Йорк организация за защита на жилищата. Освен това ХУД няма право да защитава наемателите в органите за обществено настаняване, разположени в цялата страна.

"ХУД поддържа контакт с всяка публична агенция за жилищно настаняване в страната, за да гарантира, че милионите американци с ниски доходи, на които служим, продължават да имат покрив над главата си", коментира секретарят на ХУД Бен Карсън.

Правилата са в контраст с коментарите на Тръмп тази седмица, който заяви, че наемателите ще получат "незабавно облекчение" като част от плана на неговата администрация.

Защитниците на жилищата нарекоха предложението на Белия дом "важна първа стъпка", но заявиха, че има ограничения в политиката, които трябва да бъдат предприети. "Конгресът трябва да приложи национален мораториум върху всички изгонвания и възбрани", заяви Даян Йентел, президент и изпълнителен директор на Националната коалиция за жилища с ниски доходи.

Тръмп подписа закона за финансовата помощ срещу коронавирус

Тръмп подписа закона за финансовата помощ срещу коронавирус

Мерките са в помощ на засегнатите от пандемията

Наемателите са по-уязвими от наемодателите, те обикновено имат по-ниски доходи и не могат да използват капитала в домовете си като кредитна линия в случай на спешна нужда. Непропорционален брой наематели са от много малцинства.

Някои градове и щати, включително Сан Франциско и Лос Анджелис, щата Ню Йорк и Кентъки, наложиха собствени мораториуми за изгонване и възбрана в отговор на коронавируса. Но мнозинството щати все още не са се намесили, за да спрат загубата на домове.

Шапиро заяви, че най-доброто решение в момента ще бъде национален мораториум върху плащанията за наем и ипотечните плащания. "Всеки има нужда от защита в момента", каза тя.

Тръмп: Сега съм военен президент

Тръмп: Сега съм военен президент

САЩ ще задейства Закона за военно производство от 1950 г. в борбата срещу коронавируса