Американският президент Доналд Тръмп определи самия себе си като "военен президент". Той направи изявлението по време на  на пресконференция в Белия дом, съобщиха световните информационни агенции.

"Аз гледам на себе си като на известен смисъл като военен президент. Искам да кажа, че с това се борим. Искам да кажа, че тук е много тежка ситуация", каза той пред репортери.

Припомняме, че по-рано днес вече стана ясно, че Тръмп ще задейства Закона за военно производство от 1950 г. в борбата срещу коронавируса.  

Законът позволява на американското правителство да ускори производството на необходимата продукция. Създаден през 1950 г. в началото на Корейската война, той позволява на американското правителство да поеме контрол над производството на фабриките с цел произвеждане на необходимите материали във времена на криза.

Миналия месец американската медия съобщи, че администрацията обмисля да използва военновременния закон от 1950 г. за увеличаване на производството на маски и защитно облекло.

Тръмп задейства военен закон от 1950 г. в борбата срещу коронавируса

Тръмп задейства военен закон от 1950 г. в борбата срещу коронавируса

Законът позволява на американското правителство да ускори производството на необходимата продукция

Американският лидер също обяви, че ще изпрати кораб-болница в тежко засегнатия от вируса Ню Йорк. Втори такъв кораб ще бъде разположен на Западното крайбрежие.

Държавният глава каза още, че следобед може да даде втора пресконференция относно "интересно" развитие около Агенцията за контрол на храните и лекарствата, но не конкретизира.

САЩ съобщиха за близо 9000 случая на коронавирус в страната. Починали са 150 души.

Междувременно, Сенатът гласува с мнозинство законопроекта, предвиждащ 105 млрд. долара в помощ на засегнатите от коронавируса - болни, загубили работа и други. Документът вече бе гласуван от Камарата на представителите и предстои Тръмп да го подпише.

Финансовият министър на САЩ предупреди, че пандемията от коронавирус може да изпрати безработицата до 20%, ако Федералният резерв не продължи да се намесва и Конгресът не одобри пакет за стимулиране на икономиката в размер на 1 трилион долара.

По последни данни по света има близо 218 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8930. Регистрирани са случаи в над 160 държави.

Близо 3000 нови случая на коронавирус в САЩ

Близо 3000 нови случая на коронавирус в САЩ

Най-малко 7111 случая има в страната

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".