Въпреки че законът предвижда наказателно преследване на корупцията във властта, българското правителство не прилага закона ефективно. Това се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека през 2016 година.

Съобщава се, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. 

Главата е озаглавена корупция и липса на прозрачност в правителството.

43 страници е частта на доклада, посветена на България.

Конституцията и законодателството предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да създават проблеми. Общественото доверие в съдебната система остава изключително ниско заради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск.

ДАНС разследва корупционни дейности на служители на високо равнище, както и други официални лица.

В доклада се посочва, че няма сведения, че правителството и неговите представители са извършили произволни или незаконни убийства. Няма сведения и за политически мотивирани изчезвания.

Въпреки че Конституцията и законодателството забраняват подобни практики, има данни, че държавни служители са проявявали унизително отношение.

Условията в повечето затвори са сурови с неподходящи санитарни, медицински помещения и условия за живот. През септември е съобщено за 18 смъртни случаи в затворите.

Има данни, че полицията понякога злоупотребява при арестите.

Властите като цяло спазват правото за свобода на словото и печата, но медийната среда продължава да се влошава заради корпоративна и политическа зависимост, коментират от Държавния департамент.

Отбелязва се, че организации за човешките права продължават да информират за полицейско и гражданско насилие срещу мигранти и търсещи убежище, включително нападения, побои и унижения по границите на страната.

На президентските избори през ноември ЦИК не е констатирала сериозни изборни нарушения, а повечето политически коментатори определили изборите като свободни и честни, пише още в доклада.