Косово и Албания подписаха междуведомствено споразумение за обединяване на дипломатическите и консулските мисии, както и за стратегическо сътрудничество по външните работи, съобщава косовската медия РТК.

Споразумението е подписано от министрите на външните работи Гент Чакай и Беджет Пацоли.

Джурич обвини Тачи в ново разпалване на кризи

Джурич обвини Тачи в ново разпалване на кризи

Заради идеите за обединение с албанците

"Ще работим заедно за интересите на двете държави, но де факто и де юре ще работим и ще видите, че резултатите ще бъдат велики. Живеем във време, когато политиката и интересите на държавите се промениха и трябва да се адаптираме към тази реалност", обяснява Чакай.

"Нашето приемане ще започне с това споразумение и ще бъде повече в страните, в които не сме били досега ... Има много страни, в които действаме като две и мисля, че това е прекомерно. Трябва да обединим тези енергии и да действаме заедно", допълва албанският външен министър.

Албанският външен министър Гент Чакай е роден на 6 юли 1990 г. в Косово. Получава образованието си в Косово, Белгия и Унгария, има бакалавърски и магистърски степени по философия, политически науки и право.

През януари 2019 г. Чакай е назначен на поста от премиера Еди Рама след преструктуриране на кабинета, което предизвика разногласия с президента Илир Мета. 

Клинтън в Косово: Победихме, защото нашият съюз бе единен, силен и с правилна кауза

Клинтън в Косово: Победихме, защото нашият съюз бе единен, силен и с правилна кауза

Харадинай призовава Сърбия и Вучич към споразумение и признаване на границите