Сред приветствия от граждани в Прищина и скандирания на "САЩ, САЩ", бившият американски президент Бил Клинтън изнесе реч пред сградата на правителството на Косово на площад Скендербег, отбелязвайки 20-годишнината от намесата на НАТО в Косово, съобщава "Прищина инсайт".

По време на изказването си Клинтън говори за победа, за демокрация и ценности в Косово, отбелязвайки, че "дори най-малките нации" могат да спечелят, ако справедливостта е зад тях.

"Големите могат да изглеждат малки ... но много малките могат да бъдат големи, ако представляват нещо по-голямо от тях. Косово, за света, за САЩ, за НАТО, стоеше за нещо по-голямо от себе си", обясни Клинтън.

Косово награди Бил Клинтън за операцията преди 20 г.

Косово награди Бил Клинтън за операцията преди 20 г.

Бившият президент на САЩ отбеляза от своя страна, че "винаги ще се гордее" с приноса си

"Никое от събитията, които отбелязваме днес, не би било възможно без вашето ръководство. Ние победихме, защото нашият съюз бе единен и силен. Най-важното е, че успяхме, защото каузата ни беше правилна и заради народа на Косово", обяснява Олбрайт, обръщайки се към Клинтън. 

Тя припомня дискусиите с Клинтън преди той да нареди 78-дневната кампания срещу Сърбия през март 1999 г. "Той ми се обади по средата на нощта и каза: "Мадлин, самолетите са излетяха. Ние постъпваме правилно. "И казах:" Да, господин президент, правим правилното нещо".

Президентът на Косово Хашим Тачи предложи "искрената си благодарност" на Клинтън за неговата помощ и помощта на НАТО през 1999 г.

"Това, което направи НАТО, беше велика и изключителна стъпка, решителна стъпка за спасяването на цяла нация, за да може злото да се провали, да се създаде бъдеще за нас и за бъдещите ни поколения", обясни Тачи.

Мадлин Олбрайт: Косово е независимо и заслужава признание от всички

Мадлин Олбрайт: Косово е независимо и заслужава признание от всички

"Гордея се с всичко, което направихме ... няма да забравя военните години, хората скандират "Благодаря"

Клинтън припомни посещението си в Косово след края на войната. "Това е една от най-големите почести в живота ми, че съм стоял с теб срещу етническото прочистване и за свободата. Спомням си лицата на хората, които срещнах, когато дойдох тук преди 20 години в началното училище във Феризай. 79 дни въздушни удари от НАТО може да са спечелили тази война, но само хората, които бяха там този ден, и гражданите на Косово, биха могли да спечелят този мир".

"20 години по-късно мисля, че сте свършили добра работа, за да спечелите този мир", продължи той.

Клинтън говори за бъдещето, като призова Косово да не приема демокрацията за даденост и да продължи да работи за евроатлантическа интеграция и по-нататъшно икономическо развитие.

Вучич: Агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. нямa оправдание

Вучич: Агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. нямa оправдание

Палмър: Разбира се, съжаляваме за хората ... трябва да се вдъхновят всички да гледат напред

"Всеки ден избираме да живеем в надежда за по-светло бъдеще или да останем в оковите на съжаления и негодувания", каза той.

"Никога не забравяйте, когато мислим за предизвикателствата пред нас, вече имате нещо удивително. Ти си дал на цяло поколение първите 20 години от живота им в мир."

Косовският премиер Рамуш Харадинай коментира, че Косово е готово и има смелостта да постигне споразумение със Сърбия.

Той призова Сърбия и нейния президент Александър Вучич да признаят Косово в сегашните му граници.

"Мир се постига от тези, които имат смелост, а ние имаме смелостта да постигнем споразумение със Сърбия. Призоваваме народа на Косово и Вучич да признаят Косово в сегашните му граници", обяснява Харадинай.

САЩ настояват за диалог и Косово да преразгледа митата за Сърбия

САЩ настояват за диалог и Косово да преразгледа митата за Сърбия

Харадинай иска взаимно признаване, рамково споразумение и не иска да обсъжда граници