Сърбия обвини Косово и Албания в преследване на "Велика Албания в енергетиката", след като операторът на електроснабдителната мрежа на Косово KOSTT и албанският eлектроснабдителен оператор OST вчера подписаха споразумение, което на практика прекратява зависимостта на Косово от електроснабдителната мрежа на Сърбия, съобщават сръбските медии.

"Сърбия е собственик и строител на електропреносните мрежи в Косово и Метохия, за което има множество доказателства", изтъкна отговарящият за Косово в сръбското правителство Марко Джурич.

Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници, ако въобще го признаем

Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници, ако въобще го признаем

"Не мога да изключа ЕС да поиска признаване, но това не е правено досега"

По думите му в продължение на години Белград, който не признава Косово за независимо, е възпрепятствал присъединяването на KOSTT към ENTSO-E, европейската мрежа от оператори на електропреносни мрежи, част от сръбската политика за възпрепятстване на международната интеграция на Косово повече от десетилетие след като обяви независимост с подкрепата на големите западни сили.

Косово обаче приветства споразумението като поредната стъпка към утвърждаването на суверенитета на страната.

"Това е историческо споразумение за Косово и KOSTT, защото досега ние бяхме част от електроснабдителната мрежа EMS на Сърбия", изтъква Илир Шала, който е главен изпълнителен директор на KOSTT.

От KOSTT уточниха, че ENTSO-E били запознати със сделката.

Вучич: Косово е Сърбия

Вучич: Косово е Сърбия

Не е компромис, ако Сърбия загуби всичко и Албанците получат всичко

"Оперирайки като регулаторен блок, състоящ се от две регулаторни зони KOSTT и OST, това има за цел да улесни работата на двете енергийни системи, технически и икономически", посочиха от KOSTT, допълвайки: "Това ще улесни работата и балансирането на двете системи, ще намали разходите и обменните резерви на системата."

Според KOSTT споразумението ще доведе до спестяване на около 4 млн. евро годишно.

Джурич обаче разкритикува остро този ход, като го определи като повдигане на маската на "истинското шовинистично лице на политиката на Прищина". Той призова "международната общност" да попречи на прилагането на споразумението.

Сърбия и Косово подписаха споразумение за експлоатация на общата си електропреносна мрежа през 2015 г., но то все още не е в сила.

Косово със статута на Хонконг? Вучич не иска да чува

Косово със статута на Хонконг? Вучич не иска да чува

Иронизира, че това била "страхотна идея"