Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира предложението на последния президент на Югославия и бивш сръбски премиер Воислав Кощуница, че статутът на Косово и Метохия може да бъде разрешен по модела на Хонконг.

"Изпитвам голямо уважение към нашите президенти - Борис Тадич, Воислав Кощуница и Томислав Николич. Имам въпрос към вас - какво точно означава това - модел на Хонконг? Кой ще приеме това от албанците, които обявиха независимост по време на вашия и на Тадич мандат? Защо тогава не го приехте", попита Вучич по време на пресконференция, съобщават сръбските медии.

Той добави иронично: "Страхотна идея. Ще я възприема."

Белград: Решение на въпроса за Косово е възможно само по пътя на компромиса

Белград: Решение на въпроса за Косово е възможно само по пътя на компромиса

По думите й Сърбия трябва да получи "максималното от възможното и да загуби минимално"

"Защо го направих по този начин - за да спра да лъжа, да приема реалността, да не действам като най-голямата сила в света", подчерта сръбският държавен глава.

Той коментира още, че е чувал "други нелепи идеи", като например да приеме, че албанците се лекуват в сръбските болници: "Е, ето, нашите болници са пълни с албанци".

"Тъй като не съм в състояние да приложа модела на Хонконг за Косово, утре ще подам оставка, просто ми дайте гаранции, че ще можете да го направите", отбеляза Вучич.

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Джон Болтън не е уточнявал дали страната му ще подкрепи

По думите му подобни намеси само затрудняват преговорите и преговорната позиция на Сърбия.

Припомняме, че Хонконг е полуавтономен район в рамките на Китай. Протестите, които текат в Хонконг от известно време, са против налагането на авторитарно управление по подобие на това в Китай.