Решение на въпроса за Косово и Метохия е възможно само по пътя на компромиса. Това заяви в интервю за вестник Blic премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, предаде ТАСС.

"Компромисното решение се явява единственото възможно решение на косовския въпрос в резултат, на което едната и другата страна ще получат стабилност, щастливо бъдеще, дългосрочен мир и разцвет", отбеляза министър-председателят. По думите й Сърбия трябва да получи "максималното от възможното и да загуби минимално".

Президентът на Чехия: Харесвам Сърбия и не харесвам Косово

Президентът на Чехия: Харесвам Сърбия и не харесвам Косово

74-годишният Земан е известен с обидни изказвания и дипломатически гафове

Бърнабич припомни, че президентът на Сърбия Александър Вучич има политическата храброст да повдигне въпроса за споразумение между сърбите и албанците, въпреки че мнозинството в Сърбия е против. Според нея това е непопулярно, но единственото вярно решение. Тя добави, че това показва безпокойство за бъдещите поколения, тъй като съществува опасност замразеният конфликт да се размрази.

За съжаление много възможности са изпуснати, намираме се в много по-тежка ситуация в сравнение с преди 10-15 г., смята премиерът.

Харадинай отново се кандидатира за премиер на Косово

Харадинай отново се кандидатира за премиер на Косово

Данъците върху стоки от Сърбия остават, докато не признаят независимостта на Косово

Диалогът между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията е замразен от наложените от Косово мита върху сръбски стоки на 21 ноември 2018 г. Освен това на 14 декември 2018 г. парламентът на Косово одобри създаване на армия.