Избирателната коалиция на Алианса за бъдещето на Косово и Социалдемократическата партия избра Рамуш Харадинай за общ кандидат за премиер в Косово, съобщава RTK2, цитирани от "Данас".

"Нашите кандидати ще положат усилия за увеличаване на заетостта. Това са хората, които ще превърнат Косово в държава с равни възможности. Нашето Косово със своите военни, полиция, правосъдие и институции е по-безопасно днес. Хората в Косово имат свой дом",  коментира Харадинай.

В своето обръщение по време на церемонията, Харадинай отбелязва, че данъците върху стоки от Сърбия ще останат в сила, докато Белград не признае независимостта на Косово.

Косово провежда извънредни предсрочни избори на 6 октомври

Косово провежда извънредни предсрочни избори на 6 октомври

Това обяви президентът на Косово Хашим Тачи

Харадинай подаде оставка през юли като министър-председател на страната, след като бе призован от съда в Хага. След оставката му политическите партии постигнаха споразумение за разпускане на Парламента на 22 август, за предсрочни избори.

Припомняме, че създаването на косовската армия бе възприето от Сърбия като предизвикателство. Напрежението между двете държави се увеличи и заради въведените от Косово мита върху сръбски стоки.

Отделно от това, но засега без успех, върви процес по налагане на предложение за размяна на територии между Сърбия и Косово.

Рестартирането на диалога между Сърбия и Косово - приоритет

Рестартирането на диалога между Сърбия и Косово - приоритет

Това обяви новият специален пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър