Президентът на Косово Хашим Тачи определи 6 октомври като дата за предсрочни парламентарни избори след оставката на премиера Рамуш Харадинай, предаде "Ройтерс".

Харадинай подаде оставка на 19 юли, след като беше призован за разпит от прокурора на страната за военни престъпления относно ролята му във въстанието през 1998 г. - 1997 г. срещу сръбските сили. 

Парламентът в Косово гласува миналата седмица да се разпусне, проправяйки пътя на Тачи да свика предсрочно гласуване. 

Анкетите прогнозират, че нито една партия няма да получи достатъчно подкрепа, за да състави правителство самостоятелно и се очакват продължителни коалиционни преговори.

Последното правителство беше коалиция между Алианса за бъдещето на Косово от Харадинай, Демократическата партия на Косово (PDK) и Социалдемократическата инициатива (NISMA).

Харадинай подал оставка, за да запази суверенитета на Косово

Харадинай подал оставка, за да запази суверенитета на Косово

Той беше привикан от съда за военни престъпления в Хага

Очаква се новото правителство да започне преговори с Белград за нормализиране на отношенията, което е основното условие както за Косово, така и за Сърбия да се присъединят към Европейския съюз.

Преговорите се сринаха миналия ноември, когато Прищина въведе 100% данък върху продуктите, произведени в Сърбия.

Предимно албанско Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., близо десетилетие след бомбардировките от НАТО, изгони сръбските сили за сигурност от тогавашната сръбска провинция. През 2013 г. Косово и Сърбия се съгласиха на спонсорирани от ЕС разговори, но оттогава насам не беше постигнат малък напредък.

В Косово гласят предсрочните избори за 8 септември

В Косово гласят предсрочните избори за 8 септември

Рамуш Харадинай обяви, че ще участва на изборите

Независимостта на Косово бе призната от повече от 110 държави, но не и от други, включително пет държави-членки на ЕС, както и Сърбия, Русия и Китай.

Съгласно своята конституция Сърбия счита Косово за част от своята територия. Белград иска премахването на 100% данъка, преди да се върне към преговорите. Прищина заявява, че ще премахне данъка само след като Сърбия признае Косово за суверенна държава.

Президентът на Сърбия обяви оставката на премиера на Косово за "номер"

Президентът на Сърбия обяви оставката на премиера на Косово за "номер"

Харадинай целял да събере обществена подкрепа