Рестартирането на диалога между Сърбия и Косово ще е приоритет за мисията на новия специален пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, обяви той във вторник, цитиран от "Ройтерс".

"Първата (стъпка) е връщането на преговарящите страни на масата", подчерта Палмър, който беше назначен на поста миналата седмица по време на регионална политическа конференция в Словения.

Матю Палмър посредничи в преговорите между Косово и Сърбия

Матю Палмър посредничи в преговорите между Косово и Сърбия

Все още не е определен шефът на посредническия екип на САЩ

Палмър обясни, че очаква следващото правителство на Косово да бъде отворено за преговори и да отмени решението на Прищина от миналата година, когато обложи вноса от Сърбия с мита от 100 процента с аргумента, че дипломатическите ходове на Белград са блокирали възможността на Косово да се присъедини към "Интерпол".

Палмър заявява, че кампанията на Сърбия да убеди колкото се може повече държави да се откажат от признаването на Косово, обявило независимост през 2008 г., е "контрапродуктивна" и "не е в интерес на мира, стабилността и сигурността в региона".

"Мисля, че САЩ ще имат важна роля в подкрепата си за Белград и Прищина - в това те да идентифицират точките на несъгласие помежду си и да се фокусират върху онова, което ще спечелят от нормализацията на взаимоотношенията си - а по-конкретно - отварянето на пътя към Европа и за двете страни", обясни Палмър.

Всички държави от Западните Балкани, в това число Босна, Черна гора, Северна Македония и Албания, имат за цел да се присъединят към Европейския съюз. Повечето от тях също искат да се присъединят към НАТО.

Припомняме, че в Косово предстоят извънредни избори на 6 октомври. Те бяха насрочени след оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли, който трябваше да отговаря в съда в Хага по обвинения за военни престъпления във връзка с участието си в етническите сблъсъци със сръбското население в периода 1998 г. - 1999 г.